Karpatka –
ciasto iście królewskie- zrobiona z ciasta parzonego.
Puszysty krem budyniowy
zamknięty między płatkami lekkiego ciasta, które pięknie wyrasta, tworząc
wysokie góry. Masa jest zwarta, nic nie wypływa po bokach i smakuje świetnie.
Karpatka nie należy do ciast najprostszych do wykonania. Trud wynagradza jednak
jej smak.
Samo ciasto nie należy do słodkich, jednak w połączeniu z
kremem maślano -budyniowym tworzy bardzo udany słodki duet.
Wierzch posypany
cukrem pudrem.
Ciasto parzone:
1 szklanka wody
½ kostki margaryny
1 szklanka mąki pszennej
5 jajek
szczypta soli
odrobina proszku do pieczenia
Masa:
2 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 opakowania waniliowego budyniu:
Budyń do ciast i kremów bez cukru ŚMIETANKOWY SMAK
Sposób przygotowania:
Ciasto
Wodę
zagotować z margaryną ,dodać mąkę. Bardzo energicznie wymieszać aż
ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka a jego powierzchnia zacznie
robić się błyszcząca. Ciasto pozostawić do ostygnięcia, a następnie
dokładnie utrzeć dodając po 1 jajku , szczyptę soli i proszek do
pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. Formę prostokątną wysmarować
margaryną i posypać mąką. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie.
Piec w nagrzanym piekarniku, na złoty kolor, ok. 30min. w temperaturze
180°C. W ten sam sposób upiec drugą połowę ciasta.
Masa budyniowa:
Budynie
przygotowujemy tak jak napisano na opakowaniu( ale w 2 szkl mleka),
wystudzić i stopniowo dodawać do masła utartego z cukrem i cukrem
waniliowym. Całość utrzeć na pulchną , gładką masę i przełożyć nią
upieczone wcześniej placki. Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 2 godz. Gotowe posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz