PIECZARKI mają rewelacyjny wpływ na
zdrowie człowieka – twierdzą naukowcy. Niezależna od siebie badania
dowiodły, że obecność pieczarek w diecie pomaga m.in. w odchudzaniu, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia.Oprócz wartościowego białka
(zawiera prawie wszystkie aminokwasy), dobrze przyswajalnych
węglowodanów i tłuszczów (w tym korzystnych dla zdrowia
wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), pieczarki są dobrym źródłem potasu, miedzi, selenu, zawierają jod, błonnik, witaminę A, E, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy) a nawet witaminę D
Składniki
40 dag pieczarek
1 ziemniak
1 marchewka
1 cebula
2 łyżki masła
1,5 l bulionu drobiowego
100 ml śmietany
sól
pieprz
Sposób wykonania
Ziemniaki,
marchewkę, obrać, pokroić w kostkę. Zalać bulionem, zagotować.
Pieczarki oczyść, posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć
na maśle. Dodać pieczarki, podsmażyć.Pieczarki i cebulę dodać do bulionu. Gotować ok. 25 min. Zmiksować, doprawić, zabielić śmietaną, udekorować
.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz