Mięso DORSZA jest bogate w pełnowartościowe białko .
Spożycie porcji 100 g dorsza pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na selen. Dorsz posiada również dużą zawartość witaminy B12, fosforu a także w blisko 40% pokrywa zapotrzebowanie na białko.
Ważną cechą mięsa dorsza jest zawartość kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3.
Dorsz to bogactwo witaminy D3,
tak potrzebnej w okresie jesienno-zimowym. Dlatego też z wątroby tej
ryby pozyskiwany jest tran, który jest zasobny w nienasycone kwasy
tłuszczowe, witaminy D i A – jak również wykazuje działanie stymulujące
odporność organizmu.
Dorsz jest rybą uniwersalną jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej a także zastosowanie do potraw.
Pieczony Dorsz- bez tłuszczu,
delikatny, z pyszną ziołową pierzynką z zielonej pietruszki, z
dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej wzbogaconej burakiem czerwonym
Składniki
2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 buraki
1 łyżka masła
1 cebula
pieprz, sól
40 dkg fileta z dorsza- bez skóry
Olej rzepakowy
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki płatków jaglanych
½ pęczka pietruszki
50 ml. wody
kiełki brokuła
Sposób przygotowania
Buraki
umyć, ugotować w skórce, wystudzić, obrać, zblendować. Cebulę pokroić
na drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać do niej buraki i podsmażyć .
Wymieszać z kaszą.Filety umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem.W
osobnym naczyniu wymieszać otręby, bułkę, 3 łyżki oleju, natkę
pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Wysmarować naczynie żaroodporne
olejem, położyć filety, a na nie gotową masę .Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec ok 25 min. aż do zrumienienia pierzynki. Wyłożyć na talerz upieczona rybkę oraz gotową kaszę. Udekorować kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz