CUKINIA (kabaczek): im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy
jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo i piec ciasta. Cukinia
jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość
dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1,
beta karoten. Zaletą cukinii jest to, że nie odkładają się w niej metale
ciężkie. Ponadto warzywo odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces
trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością.
Sezon na cukinie trwa, a więc proponuję szybkie, delikatne, łatwe
i smaczne placki z cukinii. Jednak by smakowały one wybornie trzeba je dobrze
doprawić , gdyż cukinia sama w smaku jest dość … mdła. Na pomoc
przychodzi mi tu czosnek, pieprz , sól i koperek.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię
umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o dużych oczkach( razem
ze skórką). Przełożyć na sitko, durszlak…. posolić i zostawić na 30
minut. Odcisnąć bardzo dokładnie. Dodać jajka, czosnek przeciśnięty
przez praskę,śmietanę,koperek, mąkę ( ile zabierze ciasto), doprawić do
smaku. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rumiane placuszki z obu stron.
Odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podawać same lub z
kleksem jogurtu, śmietany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz