Torty to nie moja specjalność, ale co tam, urodziny Córy zobowiązują ;). Szukałam jakiegoś łatwego tortu i tu z pomocą przyszła Ania Gotuje. -Dziękuję za inspirację i przepis. Nie wyszedł taki piękny jak Twój, ale pyszny był.
✔ 1 szklanka mąki pszennej tortowej
✔ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
✔ 7 większych jajek
✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
✔ 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
✔ 7 większych jajek
✔ 3/4 szklanki drobnego cukru
Składniki na krem z mascarpone
✔ 750 g serka mascarpone✔ 600 ml śmietanki kremówki 30%
✔ 120 g cukru pudru
Pozostałe składniki
✔ 1kg truskawek - świeże ✔ 2 łyżki drobnego cukru
✔ 3 łyżki soku z cytryny
Do dekoracji
✔ świeże truskawki;
✔ listki mięty;
✔ kinder bueno,
✔ mini pianki
Sposób przygotowania
Obie mąki przesiać przez sito do miski.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijać przez chwilę przy pomocy miksera , a następnie stopniowo dodawać cukier. Powinna powstać gładka, gęsta masa białkowa .
Dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą, następnie dodać obie mąki i dobrze wymieszać.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm z wyłożonym papierem do pieczenia dnem.piec 30 min w nagrzanym piekarniku na 180C góra -dół.
Po upieczeniu odwrócić biszkopt do góry dnem, i delikatnie zdjąć papier. Zostawić do wystudzenia- pokroić na 3 blaty.
1/2 kg truskawek pokroić w plasterki i podsmażyć w garnku z 2 łyżkami cukru a pod koniec smażenia dodać cytrynę.
Na paterze ułożyć dolny blat biszkopta i wyłożyć na niego ostudzone truskawki. Na warstwę smażonych truskawek wyłożyć jeszcze 1/4 kremu.
Aby go zrobić należy ubić śmietankę z cukrem w wysokim
naczyniu a następnie dodawać po łyżce mascarpone i zmiksować. Na to położyć drugi blat, który trzeba nasączyć ( na 100 ml wody dać 2 łyżki soku z cytryny) dopiero teraz kolejna warstwa kremu ( trochę więcej niż 1/4). Na to kilka plasterków truskawek . Na kremie umieść ostatni blat biszkoptowy. Ten blat również należy nasączyć. Trzeci blat przykryć warstwą kremu, zaś pozostały krem rozprowadzić też na
bokach tortu. Kremu jest dużo-wystarczy go do
otynkowania całego tortu .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz