Każdy z nas zadaje sobie to pytanie: co ja mam z tym zrobić? -jeśli mamy nadmiar, owoców, warzyw.
Dziś spieszę odpowiedzieć na pytanie, co zrobić z nadmiarem sałaty- UKISIĆ.
Kiszonki super food, same pochwały zdobywają, więc podaje szybki, sprawdzony przepis na kiszoną sałatę.
Składniki
✔1/2 kg sałaty lodowej( poszarpanej) - można kisić każdą
✔litr wody
✔1 łyżka soli
✔2-3 ząbki czosnku
✔gałązka kopru
✔kawałek chrzanu- opcjonalnie
✔ dodatkowo dodałam liść laurowy i kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego
Sposób przygotowania
Do wyparzonego słoja wrzucić trochę sałaty, na to pokrojony ząbek czosnku, koper, chrzan, kulki pieprzy, następnie kolejna porcja sałaty i znowu ząbek czosnku i sałata , można ubić ręką, lub .... rogalikiem;). Całość zalać letnią zalewą czyli wodą z solą, ważne aby wszystkie składniki były zakryte. zakręcić i odstawić w cieplejsze miejsce- u mnie zwykły blat w kuchni. Po 2 dnia należy słoiki potrząsnąć, ponieważ woda zostaje na dole, a sałata idzie do góry. Czynność raz dziennie powtórzyć i tak po ok 6 dniach sałata gotowa do jedzenia. Jadłam samą do obiadu, ale śmiało można z niej zrobić ... "Zupę ogórkową"
Czy całe liście nadawałby się na gołąbki czy wychodzą za miękkie?
OdpowiedzUsuńNa gołąbki z kiszonych- nigdy nie próbowałam, co do miękkości to jedynie z lodowej bo najbardziej sztywna😉
Usuń