*Pieczarki są niskokaloryczne, zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów.
*Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału serca
*Codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samo naprawcze .
Dziś pomysł na szybką i pyszną przekąskę z wykorzystaniem kiszonej sałaty. Takie paszteciki świetnie nadają się do barszczu czerwonego jak i same do przegryzienia.
Składniki:
✔300 g pieczarek ( można grzyby leśne)
✔ 250 g sałaty kiszonej( może być kapusta)
✔1 opakowanie ciasta francuskiego
✔1 cebula
✔1 jajko
✔2 łyżki oleju
✔sól i pieprz
✔ sezam czarny
Sposób przygotowania:
Pieczarki umyć w zimnej wodzie – zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. – zeszklić na patelni. Dodać pieczarki, posolić. Odparować wodę z grzybów. Dodać pokrojoną drobniej sałatę i chwilę razem podsmażyć. Doprawić pieprzem i solą-wystudzić. Płat ciasta odwinąć wzdłuż krótszego boku. Rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, odciąć od reszty ciasta a wałek pokroić na mniejsze kawałki.
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem.
Piec w 220°C góra/ dół przez 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz