niedziela, 19 czerwca 2022

PASZTECIKI z PIECZARKAMI i SAŁATĄ KISZONĄ

*Pieczarki są niskokaloryczne, zmniejszają apetyt, hamują wchłanianie tłuszczów

*Ekstrakt z pieczarek ma właściwości antynowotworowe dzięki niskiej zawartości sodu obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi zmniejszając tym samym ryzyko udaru i zawału serca 

*Codzienna porcja grzybów wzmacnia odporność i zdolności samo naprawcze .

  *Pieczarki to dobre naturalne źródło witaminy D
  *Pieczarki to naturalne źródło kwasu foliowego (floacyny)

Dziś pomysł na szybką i pyszną przekąskę z wykorzystaniem kiszonej sałaty. Takie paszteciki świetnie nadają się do barszczu czerwonego jak i same do przegryzienia.

 

 

Składniki:

300 g pieczarek ( można grzyby leśne)

250 g sałaty kiszonej( może być kapusta)

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 cebula

1 jajko

2 łyżki oleju

sól i pieprz

sezam czarny

 Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć w zimnej wodzie – zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. – zeszklić na patelni. Dodać pieczarki, posolić. Odparować wodę z grzybów. Dodać pokrojoną drobniej sałatę i chwilę razem podsmażyć. Doprawić pieprzem i solą-wystudzić. Płat ciasta odwinąć  wzdłuż krótszego boku. Rozłożyć farsz i zwinąć w roladę, odciąć od reszty ciasta a wałek pokroić na mniejsze kawałki. 

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  łączeniem do dołu. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem.


Piec w 220°C góra/ dół  przez 20 min.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz