Szynka pieczona, smaczna, aromatyczna i nawet nie sucha...Wszystko to dzięki marynacie i zamkniętej pokrywce. Prosta w przygotowaniu, idealnie nadaje się na kanapki lub do obiadu z sosem.
Składniki1,5 kg szynki 2 łyżki soli(płaskie) 3 łyżki majeranku 4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka papryki wędzonej 2 kopiaste łyżki musztardy 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu pieprz
Sposób przygotowania
Mięso
umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w naczyniu i
natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos .
Mięso nakłuwać szpikulcem. Nasmarować zrobionym sosem. Odstawić na
12-24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1,5 h w
200stopniach C. 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i zrumienić
mięsko. Ostudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz