niedziela, 3 marca 2024

JAJKA w Sosie TATARSKIM

Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm, zawierające wszystkie aminokwasy
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.
 W żółtku jest beta-karoten i luteina, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny skład tłuszczu
 Klasyczny sos tatarski to zimny sos na bazie sosu majonezowego, z drobno posiekanymi ziołami, pikantnymi marynowanymi w occie warzywami i grzybami z dodatkiem majonezu, śmietany, musztardy i odrobiny chrzanu.Istnieje kilka rodzajów sosu tatarskiego, najpopularniejsze odmiany :
Sos wiedeński powstaje głównie na bazie korniszonów, kaparów i natki pietruszki.
Sos francuski ma w sobie roztarte żółtko jaja ugotowanego na twardo, posiekane drobno białko, a także szczypiorek. We Francji dodaje się do niego czasami także pokrojone grzybki marynowane.
 Z czym serwować sos tatarski?
 Podaje się go z wędlinami, z zimnymi mięsami i rybą ( wędzony łosoś). W Wielkanoc nie wyobrażamy sobie bez niego jajek na twardo.
 

Składniki:
300 ml majonezu
3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
8 małych marynowanych borowików lub maślaków
3 średnie ogórki konserwowe
1,5 łyżeczki musztardy
1,5 łyżeczki chrzanu
pieprz , sól
jajka ugotowane na twardo
 Sposób przygotowania:
 Grzyby i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce  wymieszać majonez, śmietanę, chrzan i musztardę. Tak zrobiony sos połączyć z grzybkami i ogórkami. Doprawić pieprzem, ewentualnie delikatnie  posolić. Odstawić sos do lodówki, aby smaki się przegryzły.  Na wierzch ułożyć połówki jajek ugotowanych na twardo . Udekorować wg uznania np. koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz