Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm, zawierające wszystkie aminokwasy.
Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.
W żółtku jest beta-karoten i luteina,
która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega
zwyrodnieniu plamki żółtej i poprawia widzenie. Jajka mają korzystny
skład tłuszczu.
Składniki:
✔300 ml majonezu
✔3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 12%
✔8 małych marynowanych borowików lub maślaków
✔3 średnie ogórki konserwowe
✔1,5 łyżeczki musztardy
✔1,5 łyżeczki chrzanu
✔pieprz , sól
✔jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Grzyby
i ogórki pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać majonez, śmietanę,
chrzan i musztardę. Tak zrobiony sos połączyć z grzybkami i ogórkami.
Doprawić pieprzem, ewentualnie delikatnie posolić. Odstawić sos do
lodówki, aby smaki się przegryzły. Na wierzch ułożyć połówki jajek
ugotowanych na twardo . Udekorować wg uznania np. koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz