U mnie dziś w kuchni dynia króluje- szaleństwa dyniowe. 10 kg dyni coś trzeba z tym zrobi :)
Na obiad- zupa krem z dyni, do kawy-ciasto dniowe, a na kolację- kanapka z
dżemem dyniowym.
Przepis na zupę dyniową już macie, więc teraz przepis na dżemik z dyni
Składniki:
✔2 kg dyni- już pokrojonej w kostkę
✔1.5 szkl. cukru
✔1 łyżeczka cynamonu
✔1 łyżeczka imbiru w proszku
✔1 galaretka cytrynowa
✔sok z cytryny lub kwasek
Sposób przygotowania:
Pokrojoną dynię wrzucić do garnka o grubym dnie. Dodać cukier, cynamon wymieszać, przykryć. Jak się rozpraży to można zblendować ( jak ktoś lubi na gładko) lub zostawić z drobnymi kawałkami. Dodać sok z cytryny lub kwasek ( wg uznania) , wsypać galaretkę, wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem na 5 min.
✔2 kg dyni- już pokrojonej w kostkę
✔1.5 szkl. cukru
✔1 łyżeczka cynamonu
✔1 łyżeczka imbiru w proszku
✔1 galaretka cytrynowa
✔sok z cytryny lub kwasek
Sposób przygotowania:
Pokrojoną dynię wrzucić do garnka o grubym dnie. Dodać cukier, cynamon wymieszać, przykryć. Jak się rozpraży to można zblendować ( jak ktoś lubi na gładko) lub zostawić z drobnymi kawałkami. Dodać sok z cytryny lub kwasek ( wg uznania) , wsypać galaretkę, wymieszać. Przełożyć do wyparzonych słoików, odwrócić do góry dnem na 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz