KASZA JAGLANA pod względem wartości odżywczej dorównuje kaszy gryczanej. Ma mało skrobi, za to dużo białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Ponadto jest lekko strawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość.
Nowe oblicze kaszy jaglanej. To świetna alternatywa mięsnego obiadu. Idealne na obiad lub kolację dla miłośników zdrowych potraw z dobrych składników. Kotlety są bardzo uniwersalne, nieskomplikowane, a jednocześnie smaczne, odżywcze i delikatne. Za każdym razem można wyczarować inny smak- w zależności od dodatków.
Składniki
1,5 szkl. kaszy jaglanej
2 łyżki mleka
1 marchewka
½ papryki czerwonej
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
jajko
łyżka otrąb
natka pietruszki
koperek
cebula
ząbek czosnku
olej rzepakowy
Sposób przygotowania
Kaszę uprażyć (W
rozgrzanym, suchym garnku uprażyć kaszę jaglaną często mieszając. Kiedy
zacznie ładnie pachnąć zalać wrzątkiem (1 część kaszy i 3 części wody+ 2
łyżki mleka) i gotować na małym ogniu ok 20 minut.) Cebulę i czosnek
posiekać, zeszklić na oleju, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych
oczkach, paprykę w drobna kostkę -dodać do kaszy wraz z solą, pieprzem,
jajkiem, mąką , otrębami i posiekanymi ziołami. Wymieszać dokładnie.
Uformować lekko spłaszczone kotleciki i smażyć na patelni na oleju aż
się zarumienią.
Rada
Można je podać z sosem czosnkowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz