BURAKI mają lecznicze właściwości . Zawdzięcza ją betalainom . Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Wzmacniają układ krwionośny- zapobiegają anemii. Posiadają witaminę C , A, E, K, B6, kwas foliowy, tiaminę, ryboflawinę oraz cenne minerały takie jak: Wapń , Żelazo, Magnez, Fosfor, Potas, Sód ,Cynk.
Pomysłów
na carpaccio jest sporo, u mnie dzisiaj z upieczonych w piekarniku buraków, sera owczego, oraz
rukoli i prażonych pestek dyni . Całość skropiona octem balsamicznym.
Burak jest mega zdrowy, tani, polski i dostępny przez cały rok.
składniki
2 średnie buraki100 g sera koziego pleśniowego
ocet balsamiczny tymianek świeży (kilka gałązek)
2 garści rukoli
4 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
Buraki
wyszorować i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 200°C ok. 1 godzinę lub
do miękkości. Ostudzić, obrać i pokroić na bardzo cienkie plastry . Ser
również pokroić w cienkie plastry. Na
talerzach ułożyć umytą rukolę, a na niej naprzemiennie buraki i ser.
Polać octem balsamicznym, posypać uprażonymi na suchej patelni
pestkami dyni i tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz