Większość z nas wie jak ważne jest śniadanie, ba - to nawet najważniejszy posiłek dnia. Powinno być ono smaczne, zdrowe
i pożywne.
Pełnowartościowe śniadanie najlepiej spożyć do 2 godzin po obudzeniu, ponieważ przyspieszy metabolizm, oraz dostarczy energii i niezbędnych składników odżywczych
do prawidłowego funkcjonowania.
Według licznych badań, spożywanie
śniadań wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia
i rozwój intelektualny.
Bardzo ważna jest również jakość spożywanych śniadań. Najlepiej, aby
śniadanie składało się z produktów zbożowych pełnoziarnistych, m.in.
pieczywa (razowego, graham), płatków zbożowych (owsiane, żytnie,
gryczane, jaglane), musli, otrębów.
Przepis na chlebuś na zakwasie z dodatkiem ziaren TU.
Do produktów zbożowych dobrym dodatkiem są produkty mleczne (mleko,
jogurt, kefir, maślanka, ser żółty, twaróg), produkty białkowe (wędliny –
najlepiej upieczone samodzielnie, pasty z roślin strączkowych lub
jajka) i koniecznie duża ilość warzyw lub/i owoców.
Do pysznego śniadania dobrze wypić kubek dobrej herbaty z imbirem i sokiem z cytryny Limmi.
Właściwie skomponowane
śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia i nie
powinno być pomijane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz