Bazylia –zawiera witaminy A, C i B5 oraz
potas, żelazo, wapń i magnez, zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu
pokarmowego, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, przyspiesza delikatnie pracę
jelit, dzięki czemu ma działanie wiatropędne, zapobiega wzdęciom.
Jajka można podawać na wiele sposobów, nie tylko na
Wielkanoc , ale i na inne okoliczności jak i zwykłe śniadanie. Dziś proponuje jajka nadziewane pastą z bazylii
składniki
2 jaja
Garść bazylii
Kilka łyżek serka czosnkowego
Sól, pieprz
Sposób przygotowania
Jajka
ugotować na twardo, obrać , przekroić wzdłuż, wydrążyć żółtka łyżeczką .
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekaną – zblendowaną bazylię i
serek( można dodać kilka kropli barwnika zielonego jeśli kolor jest mało
intensywny. Doprawić sola i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełnić
białka za pomocą szprycy, rękawa cukierniczego, udekorować kawałkami
bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz