Zimą
częściej mamy ochotę na wypieki pachnące cynamonem, z imbirem
i pomarańczami.
Proponuje
pyszny chlebek o lekko słodkawym smaku dzięki żurawinie
oraz bogaty w zdrowe ziarna .
składniki
po ½ szklanki:
otrębów pszennych
otrębów owsianych
płatków owsianych
-siemię lniane
1 szkl. słonecznika łuskanego
garść żurawiny
725 ml wody
50 g drożdży świeżych
2 czubate łyżeczki soli
Sposób przygotowania
Drożdże rozpuścić w wodzie. Do miski
wsypać wszystkie składniki. Dodać drożdże- zagnieść na jednolitą masę.
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.
Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min w temp. Pokojowej. Przygotować 2 keksówki- posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 2 części i przełożyć do foremek.
Przykryć ściereczką i odstawić na 35 min w ciepłe miejsce( ja nagrzewam piekarnik do 40 stopni i tam je trzymam do wyrośnięcia). Wyjmujemy wyrośnięty chlebek, nastawiamy piekarnik na 220C, smarujemy wierzch wodą i posypujemy słonecznikiem- lekko go docisnąć i wkładamy go do nagrzanego pieca na 30-35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz