Jagody są od dawna wykorzystywane jako skuteczny lek na biegunki – to zasługa przede wszystkim dużej ilości garbników. Ale w tych drobnych owocach kryje się znacznie więcej – procyjanidy, antocyjany, różnego rodzaju kwasy, duże ilości cukrów, pektyny. Zawierają także witaminy: C, z grupy B, karotenoidy, prowitaminę A i liczne sole mineralne.
Jagody mają wiele istotnych właściwości. Są to:
-Uszczelnienie naczyń krwionośnych.
-Działanie przeciwzapalne .
-Działanie nawilżające, zmiękczające i wygładzające skórę.
-Działanie przeciwutleniające.
-Działanie ściągające.
-Działanie przeciwbakteryjne.
Smak pierogów z jagodami- mniam, ciekawe czy jet ktoś kto ich nie lubi ? Sezon jeszcze trwa- bynajmniej w sklepie więc pokusiłam się na
Składniki
3 szkl. mąki
1 łyżka masła
1/2 łyżki soli
1 szkl. wrzątku
30 dag jagód
kilka łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę,
masło, sól zalać wrzątkiem, wymieszać, zostawić do wystudzenia.Wyrobić
.Wałkować na podsypanej dość mocno mąką stolnicy, na grubość ok. 2 mm
lub mniej. Za pomocą szklanki wykrawać kółka. Na każdym układać po
łyżeczce umytych i wysuszonych jagód i odrobinie cukru, złożyć na pół,
mocno zlepić brzegi. Układać na podsypanej mąką desce, przykryć
ściereczką by nie wysychały. W dużym garnku zagotować wodę. Posolić.
Wrzucać po kilkanaście pierogów, tyle by swobodnie pływały i się nie
sklejały. Gotować ok 2 min. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową na talerze.
Polać odrobiną stopionego na patelni masła lub śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz