Kasza bulgur jest otrzymywana z
gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej
wartościowej odmiany pszenicy.
Jest bogata w substancje, które
wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi.
Ponadto
jest skarbnicą kwasu foliowego, żelaza, ma najwięcej błonnika z
wszystkich kasz,który obniża poziom „złego” cholesterolu
Zawiera tez potas , fosfor, sód, ale najwięcej magnezu. Witaminy
występujące w niej to: Tiamina (B1) Ryboflawina (B2) Niacyna (B3)
B6, Witamina A, E, K
Szybki , smaczny i zdrowy obiad to nic trudnego, wystarczy mieć w domu 3 składniki: kaszę ( lub ryż), fileta z kurczaka ( lub jakąś kiełbasę) i warzywa na patelnie.
Składniki
✔1 szkl kaszy bulgur
✔1 filet z kurczaka
✔warzywa na patelnie- u mnie włoskie
✔olej
✔woda
✔pieprz
✔sól
Sposób przygotowania
Kaszę wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wrzącej wody, lekko posolić. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Wyłączyć, przykryć i odstawić na 5 min. Fileta umyć , pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju, doprawić wg. uznania. Dodać warzywa , pomieszać . Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kaszę. Wymieszać , nakładać i zajadać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz