sobota, 11 marca 2023

BULGUR z KURCZAKIEM i WARZYWA

 Kasza bulgur  jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. 
  Jest bogata w substancje, które wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. 
 Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, żelaza, ma najwięcej błonnika z wszystkich kasz,który obniża poziom „złego” cholesterolu
Zawiera tez potas , fosfor, sód, ale najwięcej magnezu. Witaminy występujące w niej to: Tiamina (B1) Ryboflawina (B2) Niacyna (B3)  B6,  Witamina A, E, K 
 
Szybki , smaczny i zdrowy obiad to nic trudnego, wystarczy mieć w domu 3 składniki: kaszę ( lub ryż), fileta z kurczaka ( lub jakąś kiełbasę) i warzywa na patelnie.
Składniki
1 szkl kaszy bulgur 
1 filet z kurczaka
warzywa na patelnie- u mnie włoskie
olej
woda
pieprz
sól
Sposób przygotowania
Kaszę wsypać do garnka i zalać 2 szklankami wrzącej wody, lekko posolić. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody. Wyłączyć, przykryć i odstawić na 5 min. Fileta umyć , pokroić w cienkie paski i podsmażyć na oleju, doprawić wg. uznania. Dodać warzywa  , pomieszać . Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać kaszę. Wymieszać , nakładać i  zajadać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz