Paluchy i zawijańce z ciasta francuskiego to przekąski idealne na przyjęcie- wszystkim smakują , szybko i łatwo się je robi. Polecam.
Składniki
✔2 opakowania ciasta francuskiego
✔garść prażonego słonecznika
✔1/2 kg pieczarek✔125 g sera żółtego
✔10 plastrów salami
✔2 łyżki keczupu
✔ 2 łyżki majonezu
✔1 łyżka musztardy
✔sól
✔pieprz
✔olej
PALUCHY :
Majonez, keczup i musztardę wymieszać razem w kubku, doprawić wg uznania. Rozwinąć ciasto francuskie posmarować je powstałym sosem. Salami pokroić w cienkie paski i rozsypać po sosie, posypać, startym serem żółtym- złożyć na pół, docisnąć i radełkiem pokroić 1,5 cm paski .
Chwycić za dwa końce paska i skręcić w przeciwnych kierunkach. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piec 20 min.
ZAWIJAŃCE:
Słonecznik uprażyć na suchej patelni - ostudzić i zblendować. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce o dużych
oczkach -zrumienić na patelni z odrobiną oleju. Doprawić , dodać słonecznik, wymieszać- ostudzić. Rozwinąć ciasto, rozłożyć
farsz pieczarkowy, posypać startym serem żółtym.
Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego brzegu. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika. Piec 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz