piątek, 8 lipca 2022

ZUPA z KUREK

Kurka, czyli pieprznik jadalny- Wartość odżywcza kurek skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i E.  
Zawiera także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod, siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. niskokaloryczne - 100 g świeżych kurek to tylko 38 kcal. 
 Kurki są ważnym źródłem błonnika. W swym składzie kurki zawierają hitinmannozę, która zwalcza wszystkie robaki ludzkie. Substancja ta potrafi uszkodzić jajeczka pasożytów. W składzie kurek obecny jest również kwas trametonolinowy, stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń nowotworów i wątroby. 

Pyszna, sezonowa zupa ze świeżych kurek. Bardzo łagodna i delikatna z dodatkiem ziemniaków. Zupa jest esencjonalna, bardzo aromatyczna- zabielona śmietaną.

Składniki
20 dag kurek
4 ziemniaki
2 marchewki
1 l bulionu warzywnego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanego koperku
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
natka pietruszki/koperek
Sposób przygotowania
Kurki wsypać do naczynia, zalać wodą, po chwili odcedzić, jeśli na kurkach nadal pozostaną zanieczyszczenia czynność powtórzyć.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę  i czosnek, smażyć przez 2 minuty, dodać  oczyszczone kurki, oprószyć solą i pieprzem, smażyć ok 4 minuty. Dodać ziemniaki i marchew- pokrojone w kostkę , zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków .Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać  śmietankę- zagotować .Nałożyć do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i/lub koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz