Kurka, czyli pieprznik
jadalny- Wartość odżywcza kurek
skumulowana jest w kapeluszach, które zawierają witaminy: A, B1, B2, C, D, PP i
E.
Zawiera także całkiem sporo soli mineralnych: żelazo, cynk, potas, jod,
siarka, wapń, miedź, mangan i fluor. Są niskokaloryczne - 100 g świeżych
kurek to tylko 38 kcal.
Kurki są ważnym źródłem błonnika. W swym składzie
kurki zawierają hitinmannozę, która zwalcza wszystkie robaki ludzkie.
Substancja ta potrafi uszkodzić jajeczka pasożytów. W składzie kurek obecny
jest również kwas trametonolinowy, stosowany w leczeniu wirusowych zapaleń
nowotworów i wątroby.
Pyszna, sezonowa zupa ze świeżych kurek. Bardzo łagodna i delikatna z dodatkiem ziemniaków. Zupa jest esencjonalna, bardzo aromatyczna- zabielona śmietaną.
Składniki
✔20 dag kurek
✔4 ziemniaki
✔2 marchewki
✔1 l bulionu warzywnego
✔½ cebuli
✔1 ząbek czosnku
✔1 łyżka oliwy
✔1 łyżka masła
✔2 łyżki posiekanego koperku
✔100 ml śmietanki 30%
✔sól, pieprz
✔natka pietruszki/koperek
Sposób
przygotowania
Kurki wsypać do naczynia, zalać wodą, po chwili odcedzić,
jeśli na kurkach nadal pozostaną zanieczyszczenia czynność powtórzyć.
W garnku rozgrzać oliwę i masło, wrzucić cebulę pokrojoną w
kostkę i czosnek, smażyć przez 2 minuty,
dodać oczyszczone kurki, oprószyć solą i
pieprzem, smażyć ok 4 minuty. Dodać ziemniaki i marchew- pokrojone w kostkę ,
zalać bulionem. Gotować na małym ogniu do miękkości ziemniaków .Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Wlać śmietankę- zagotować
.Nałożyć do miseczek, posypać posiekaną natką pietruszki i/lub koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz