Kasza jęczmienna to bogactwo cennych składników mineralnych: wapnia, fosforu, potasu, cynku,żelaza, magnezu, sodu, wit. z grupy B oraz A i K.
Pomaga także w obniżeniu złego cholesterolu, walczy z anemią, wzmacnia układ kostny, poprawia koncentrację oraz kondycję włosów i skóry. Zwiększa odporność na stres, oraz korzystnie wpływa na pęcherzyk żółciowy.
Kasza z grzybami- kolejna potrawa na wigilijny stół- bardzo smaczna, od kilku lat pojawia się na naszej Wieczerzy.
Składniki
* 200 g kaszy jęczmiennej
* 50 g suszonych grzybów
* 2 łyżki masła + wiórki do podania
*sól
Sposób przygotowania
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia- chwilę pogotować. Kaszę wsypać do garnka z grubym dnem, dodać odcedzone i pokrojone drobniej grzyby. Zalać przecedzoną wodą z moczenia grzybów. Jeśli potrzeba dolać wodę- tak by kasza była zakryta i 2 cm ponad nią. Posolić wg smaku . Dodać masło i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę- w razie potrzeby podlać wodą. Podawać na ciepło z wiórkami zimnego masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz