FASOLA to dobre źródło białka, błonnika. Zawiera wit C tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. W fasoli znajdziemy dużo potasu, wapnia i fosforu , a w niektórych gatunkach żelazo, kwas foliowy, selen i cynk.
Prosta i tradycyjna potrawa wigilijna pochodząca z
Pienin, a przy tym bardzo oryginalna. Łatwa w wykonaniu smakuje prawie
wszystkim
Składniki
* 50 dag białej
fasoli Jaś
* 20 dag
suszonych śliwek
*5 dag masła
* łyżka
cukru brązowego
* sól
*pieprz
Sposób
przygotowania
Fasolę wypłukać
i namoczyć przez noc.
Posolić i
ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Śliwki
wypłukać, moczyć przez godzinę i ugotować.
Wszystkie
składniki połączyć.
Dodać masło i
doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz