czwartek, 2 grudnia 2021

FASOLA ze ŚLIWKAMI- Wigilijna potrawa

FASOLA to dobre źródło  białka, błonnika. Zawiera wit C tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę A, E oraz K. W fasoli znajdziemy dużo potasu, wapnia i fosforu , a w niektórych gatunkach żelazo, kwas foliowy, selen i cynk.
Prosta i tradycyjna potrawa wigilijna pochodząca z Pienin, a przy tym bardzo oryginalna. Łatwa w wykonaniu smakuje prawie wszystkim
Składniki
* 50 dag białej fasoli Jaś
* 20 dag suszonych śliwek
*5 dag masła
* łyżka cukru brązowego
* sól
*pieprz
Sposób przygotowania
Fasolę wypłukać i namoczyć przez noc.
Posolić i ugotować w wodzie, w której się moczyła.
Śliwki wypłukać, moczyć przez godzinę i ugotować.
Wszystkie składniki połączyć.
Dodać masło i doprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz