środa, 17 listopada 2021

SAŁATKA z pomidorami, rukolą i mozzarellą

RUKOLA przypomina sałatę, ale należy do warzyw kapustowatych. Jest bogatym źródłem chroniących przed rakiem glukozynolanów, które nadają jej wyrazisty  zaskakujący smak – lekko korzenny, pikantny (im starsza, tym ostrzejsza). Rukola jest świetnym źródłem wapnia, żelaza i magnezu. Obfituje w kwas foliowy, jest w niej też witamina C i karotenoidy, z których najważniejsze – luteina i zeaksantyna, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej. Dzięki obfitości aminokwasów siarkowych rukola działa bakteriobójczo. Dlatego warto ją dodawać zawsze, gdy trzeba zaostrzyć smak. Kładzie się ją na kanapki, dodaje do past serowych, jajek, mozzarelli. Rukola nadaje się również do dań gorących – pizzy, makaronów, sosów. Wchodzi w skład jednego z wariantów sosu pesto (zastępuje bazylię).

Najprostszym daniem z rukolą jest sałatka. Pyszna, szybka i zdrowa.
Składniki
120 g rukoli
10-12 pomidorków koktajlowych
125 g sera mozzarella ( u mnie mini kuleczki)
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
1 łyżka miodu
3 łyżki nasion słonecznika
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Rukolę umyć i osuszyć- przełożyć do miski . Dodać przekrojone na pół  pomidorki koktajlowe,  oraz ser mozzarella odsączony z zalewy. Ocet wymieszać z solą i pieprzem, dodać miód a następnie mieszając dodawać oliwę. Nasiona słonecznika delikatnie uprażyć na suchej patelni i posypać nimi sałatkę. Polać winegretem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz