Nalewka z orzecha włoskiego to mega zdrowa mikstura na dolegliwości żołądkowe i pasożyty. Obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.Wzmacnia system nerwowy, poprawia cerę. Działa przeciwzapalnie, przeciwpasożytniczo i grzybobójczo. Nieoceniona przy biegunkach. Aby miała właściwości lecznicze- to orzechy należy zebrać od 25 czerwca do 5 lipca z dala od ulicy. Muszą być niedojrzałe, ale duże i dobrze się kroić.
Składniki
*10 niedojrzałych zielonych orzechów włoskich
*1/2 szkl. cukru
*1/2 l. wódki
Sposób przygotowania
Orzechy umyć, pokroić w ćwiartki- najlepiej w rękawiczkach bo bardzo brudzą ręce.Wrzucić do wyparzonego słoika, zasypać cukrem- zakręcić. Ustawić w ciepłym miejscu- u mnie parapet. Codziennie potrząsać słoikiem- by cukier się dobrze rozpuścił. Po 2 tygodniach zalać wódką i odstawić na 3-4 tygodnie w ciemne miejsce. Odcedzić-przefiltrować. Przelać do butelki.
Stosowanie w problemach żołądkowych:
40 kropel na cukier lub rozpuścić w 1/2 szkl. wody . Pić 2-3 razy dziennie.
Można zamienić cukier na ksylitol?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale wiem, że niektórzy z powodzeniem zastępują.
Usuń