Ziemniaki zawierają witaminy A, E, B1 , B2 , B3 i B6 , sporo wit.
C. oraz spore ilości
obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz
działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor,
żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka
roślinnego.
Babka ziemniaczana - proste danie dla smakoszy ziemniaków w podstawowej wersji z boczkiem. Treściwa i sycąca -najlepiej podawać z surówką.
Składniki
*1.5 kg ziemniaków
*250 g boczku wędzonego
*3 jajka
*3 łyżki mąki ziemniaczanej
*2 średnie cebule
*2 ząbki czosnku
*1 łyżeczka majeranku
*1 łyżeczka pieprzu
*1 łyżeczka gałki muszkatołowej
*olej
*bułka tarta
Sposób przygotowania
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć ,
dodać cebulę- wszystko zrumienić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce lub w
kielichu do koktajli- będzie szybciej J. Powstałą masę przelać na sitko-
podłożyć miskę pod spód. Zebraną wodę odlać pomału zostawiając osad ze skrobi
na dnie. Do miski dodać ziemniaki, jajka, mąkę i przyprawy. Wymieszać. Keksówkę
natłuścić , obsypać bułką tartą. Wlać masę ziemniaczaną i piec w piekarniku nagrzanym do 190 C przez 1.5 h . Po 45
minutach pieczenia posmarować wierzch olejem lub ułożyć plasterki boczku.
Odstawić na chwilę by odpoczęła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz