JABŁKA -pyszne owoce
zarówno na surowo jak i z piekarnika to bomba witaminowa.
To źródło witamin z grupy B, A,C,E,K oraz cennych minerałów: magnez, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor oraz cynk.
Przekłada się to na szereg właściwości zdrowotnych:
* regulują pracę jelit
*chronią serce
*działają oczyszczająco
* chronią przed nowotworami i zaćmą
*wspomagają pracę mózgu
* pomagają w leczeniu wielu chorób- reumatyzmu, artretyzmu, podagry
* są doskonałe dla cukrzyków
* cenione w kosmetyce
Szarlotka -półkruche lub kruche ciasto, można kombinować z dowolnymi owocami- najczęściej są to jabłka+ przyprawy korzenne jak cynamon i goździki
To źródło witamin z grupy B, A,C,E,K oraz cennych minerałów: magnez, sód, potas, wapń, żelazo, fosfor oraz cynk.
Przekłada się to na szereg właściwości zdrowotnych:
* regulują pracę jelit
*chronią serce
*działają oczyszczająco
* chronią przed nowotworami i zaćmą
*wspomagają pracę mózgu
* pomagają w leczeniu wielu chorób- reumatyzmu, artretyzmu, podagry
* są doskonałe dla cukrzyków
* cenione w kosmetyce
Szarlotka -półkruche lub kruche ciasto, można kombinować z dowolnymi owocami- najczęściej są to jabłka+ przyprawy korzenne jak cynamon i goździki
Składniki
Ciasto
3 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 żółtek
ok 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka masła
dżem , powidła ok 1/2 słoika
4 duże jabłka
5 białek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ze składników na ciasto -zagnieść ciasto, troszkę odłożyć na kruszonkę i schować do zamrażarki.
Z reszty ciasta wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę, wymieszać. Piane nałożyć na jabłka a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 180 stopniach C ok 50-60 min
Rady
można dodać inne owoce,
można zamiast kruszonki zostawić samą piane – bezę
Ciasto
3 szkl. mąki
2 łyżki cukru pudru
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
5 żółtek
ok 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
1 kostka masła
dżem , powidła ok 1/2 słoika
4 duże jabłka
5 białek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania
Ze składników na ciasto -zagnieść ciasto, troszkę odłożyć na kruszonkę i schować do zamrażarki.
Z reszty ciasta wyłożyć blaszkę, ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami. Na powidła zetrzeć jabłka na tarce o dużych oczkach. Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier oraz mąkę, wymieszać. Piane nałożyć na jabłka a na nią zetrzeć ciasto z zamrażarki.
Piec w 180 stopniach C ok 50-60 min
Rady
można dodać inne owoce,
można zamiast kruszonki zostawić samą piane – bezę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz