Racuchy – nieduże, smażone na złoty kolor placuszki sporządzone na bazie mąki, mleka świeżego i jaj.To świetny pomysł na śniadanie, jarski obiad czy pyszny deser dla całej rodziny. Uwielbiam w nich to, że są tak szybkie.
Mimo, że to danie nie dla osób na diecie to można w nim spotkać całkiem sporo witaminek oraz składników mineralnych:(A E K B C)
(żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, selen) zawartych w soku z limonki.
Mimo, że to danie nie dla osób na diecie to można w nim spotkać całkiem sporo witaminek oraz składników mineralnych:(A E K B C)
(żelazo, wapń, magnez, potas, fosfor, cynk, miedź, selen) zawartych w soku z limonki.
Składniki
✔1 szkl mleka
✔ 1,5 szkl mąki
✔1 łyżeczka proszku do ✔pieczenia
✔ szczypta soli
✔1 jajko
✔ 2 banany
✔ 2 banany
✔1 jabłko
✔3 łyżki konfitury z płatków róży ( można
pominąć)
✔ 2 łyżeczki soku z limonki LIMMI
✔ 2 łyżki oleju
✔ 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Banany i jabłko pokroić w cienkie plasterki- polać sokiem z
limonki ( nie ściemnieją). Dodać resztę składników i wszystko razem wymieszać. Nakładać
łyżką na rozgrzany olej- piec z obu stron na złoty kolor,posypać cukrem pudrem
Rada
cienkie plasterki uzyskałam krojąc jabłko
obieraczką do ziemniaków.
Świetne i na obiad i na deser i na inne posiłki :D
OdpowiedzUsuńUniwersalne:)
Usuń