SOS CHRZANOWY
składniki
2 łyżki startego chrzanu,
2 łyżki majonezu,
łyżka śmietany.
sposób przygotowania
Chrzan, majonez i śmietanę wymieszać i odstawić na ok. 30 minut w chłodne miejsce.
Podawać do pasztetów rybnych.
SOS RAVIGOTTE
składniki
1 szklanka oleju, 1 surowe żółtko, 250 g świeżego szpinaku, musztarda, sól, cukier, sok z cytryny
sposób przygotowania
Szpinak starannie opłukać w dużej ilości wody, przebrać, grube łodyżki odrzucić. Zalać
osoloną, wrzącą woda, ugotować bez przykrycia, odcedzić, przetrzeć przez bardzo gęste sito.
Sporządzić sos majonezowy.
Sos wymieszać ze szpinakiem, przyprawić do smaku solą, cukrem, musztardą i sokiem z
cytryny.
SOS KOPERKOWO – MAJONEZOWY
Koperek starannie opłukać, osączyć, posiekać (powinno być 3 kopiaste łyżki). Majonez
wymieszać z jogurtem, dodać koperek, doprawić do smaku solą.
Doskonały do śledzi w oleju, a także jako maczanka do surowych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz