Kasza bulgur jest otrzymywana z
gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej
wartościowej odmiany pszenicy. Jest bogata w substancje, które
wspomagają pracę serca, koją nerwy oraz obniżają poziom cukru we krwi. Ponadto
jest skarbnicą kwasu foliowego, żelaza, ma najwięcej błonnika z
wszystkich kasz,który obniża poziom „złego” cholesterolu i wiąże tłuszcze
w przewodzie pokarmowym. Tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy.
Zawiera tez potas , fosfor, sód, ale najwięcej magnezu. Witaminy
występujące w niej to: Tiamina (B1) Ryboflawina (B2) Niacyna (B3)
B6, Witamina A, E, K
Będąc w Turcji bardzo posmakowała nam ta kasza
i spróbowałam odtworzyć ten smak- wyszedł nieco inny- nie mniej smaczny niż
oryginał:)
Składniki
1 szkl. kaszy bulgur
1 czerwona papryka
2 szkl. wody
1 cebula
3 pomidory średnie
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Olej i masło rozgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę- zrumienić. Pomidory
sparzyć – obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do reszty.
Doprawić solą i pieprzem- wymieszać. Udusić do miękkości. Wodę wlać do garnka i zagotować. Wsypać kaszę bulgur. Gotować na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.Przykryć i odstawić na 15 min. Kaszę połączyć z warzywami. Podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz