Cukinia: im młodsza, tym smaczniejsza .Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Cukiniarz zwany też letnim bigosem to super pomysł na obiad
Składniki
20-30 dag resztek wędlin( kiełbasa, boczek, szynka)
2 małe cukinie
30 dag fasolki szparagowej
cebula
1/2 małego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pieprz, sól, cukier, kminek, natka pietruszki
2 małe cukinie
30 dag fasolki szparagowej
cebula
1/2 małego koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pieprz, sól, cukier, kminek, natka pietruszki
Sposób przygotowania
Szynkę
oraz boczek pokroić w kostkę. Kiełbasę w plasterki .Cebule pokroić w
dużą kostkę, marchew w skośne półplasterki. Fasolkę oczyścić z wąsów,
odciąć końcówki, a strączki przeciąć na połówki. Cukinie pokroić wzdłuż
na połówki , a te z kolei w grube plasterki.W dużym garnku rozgrzać
olej. Podsmażyć cebulę z wędlinąnastępnie dodać marchew, fasolkę i
cukinię. Podsmażyć ok 3 min , mieszając .Koncentrat zalać szklanka wody,
dodać przyprawy, wymieszać i wlać do garnka. Zagotować, zmniejszyć
płomień, przykryć i dusić ok 20-30 min Na koniec ponownie doprawić.
Dodać posiekana natkę pietruszki.
Rada
Fasolkę można wcześniej troszkę podgotować
marchewkę zamiast kroić można zetrzeć na tarce na plastry
Cukinie wydrążam z pestek i dodaje troszkę później niż w przepisie( szybko się gotuję). Doskonale smakuje przyrządzony z kabaczków, bobu, porów, selera, papryki, groszku cukrowego, pomidorów, śliwek a nawet moreli.
marchewkę zamiast kroić można zetrzeć na tarce na plastry
Cukinie wydrążam z pestek i dodaje troszkę później niż w przepisie( szybko się gotuję). Doskonale smakuje przyrządzony z kabaczków, bobu, porów, selera, papryki, groszku cukrowego, pomidorów, śliwek a nawet moreli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz