Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

24 marca

MAZUREK

Mazurek  to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Na delikatnym i kruchym spodzie, przełożony  powidłami masą z kaszy manny.
  Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.
spód
2 jajka
½ kg mąki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szkl. cukru
¾ kostki masła

 Wszystko wymieszać razem i dobrze wyrobić. Podzielić na 2 części i piec ok 15 min. Na złoty kolor w temp 170 -180 stopni C.
Masa
½ l mleka
3 łyżki manny
¾ kostki masła
1 zapach
¾ szkl. cukru
Masę gotować 10 minut.

DODATKOWO
1 słoiczek powideł-  posmarować spód upieczonego ciasta 

Polewa
4 łyżki wody
50 g masła
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
Polewę rozpuścić- nie gotować. 

 Na upieczony spód rozsmarować powidła, na to masa ,przykryć drugim upieczonym ciastem i na to polewa, posypać migdałami , lub wiórkami kokosowymi.

Wymiary blaszki 25x35 cm


36 komentarzy:

  1. Anonimowy26 marca

    To powidło daje się do ciasta przed pieczeniem czy po pieczeniu warstwa powideł ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powidło daje się po upieczeniu ciasta, następnie masa, kolejne ciasto i polewa. 😊

      Usuń
  2. Co spowodowało, że ciasto jest ciemne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest napisane że do ciasta(do spodu) jest 1 słoiczek powideł.

      Usuń
    2. Tak zgadza się. W opisie jest napisane kiedy go użyć😊

      Usuń
    3. Malina:
      Rodzaj użytego miodu, oraz jajek

      Usuń
    4. Dziękuję
      Zorientowałam się przypieczeniu i rewelacyjny wyszedł mi mazurek z kajmakiem na wierzchu !
      A przepis zapisany 🤗

      Usuń
    5. Cieszę się.🤗 Nam też smakuje zwłaszcza po kilku dniach. 😋Pychota :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Oczywiście ,że kolor daje miód i soda i czasem jajka

      Usuń
  4. Anonimowy30 marca

    Można upiec całe ciasto a po upieczeniu przekroić na pół czy jednak piec 2 części?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimowy 14:20
      lepiej piec 2 osobne, bo może się połamać. (Nigdy nie próbowałam)

      Usuń
    2. Tak właśnie zrobiłam.Upiekłam jeden duży .A jak pięknie miodem zapachniało 😋

      Usuń
  5. A na ile dni przed świętami można go upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 15:08
      myślę, że spokojnie w czwartek już można go piec( jest lepszy po 2 dniach)

      Usuń
  6. a czym wyrabiać? mikserem? najpierw jajka, a potem mąka z sodą? kiedy dodać miód?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wyrabiam ręcznie. Mąka wymieszana z sodą, i wszystko razem. Nie ma znaczenia kolejność dodania

      Usuń
  7. Witam, W przepisie jest napisane 3/4 kostki masla, kostka 200g czy 250g? Dziekuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pajeczynka31 marca

    Witam. Wygląda pysznie �� jakich powideł i jakiego aromatu Pani używa? Na jaką mniej więcej blachę jest ten przepis? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Dziękuje bardzo.
      Zamiast powideł może być dżem porzeczkowy, jeżynowy ( u mnie właśnie taki domowy) blacha 25x35 cm , aromat migdałowy. Pozdrawiam serdecznie 😊

      Usuń
    2. Ja miałam dżem z czarnej porzeczki, marmolada jakoś nic nie pasowała

      Usuń
    3. Porzeczka najlepsza, przełamuje słodki smak.😉

      Usuń
  9. Pajeczynka01 kwietnia

    Witam. Wygląda pysznie �� jakich powideł i jakiego aromatu Pani używa? Na jaką mniej więcej blachę jest ten przepis? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Anonimowy01 kwietnia

    Czy Kasza manna może być błyskawiczna?

    OdpowiedzUsuń
  11. Anonimowy01 kwietnia

    Czy kaszę manną gotujemy razem z masłem?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ,gdzie i jak trzymać gotowe juz ciasto aby " doszlo" w ciągu 2 dni.
    Dziękuję i życzę spokojnych świąt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. U mnie siedzi najpierw w lodówce, by się "zsiadł " i jeśli jest miejsce to może tam pozostać, ale nie musi.Trzymałam go w chłodnym miejscu w pokoju i też było ok:)

      Usuń
  13. Anonimowy02 kwietnia

    Czy masę z grysikiem dajemy ciepłą na placek z dżemem

    OdpowiedzUsuń
  14. Anonimowy17 kwietnia

    Witam. Masło miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  15. Dobry wieczór, masło z lodówki lub w temp pokojowej

    OdpowiedzUsuń