Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc. Na delikatnym i kruchym spodzie, przełożony powidłami masą z kaszy manny.
Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.
Podaję przepis na mój ulubiony Mazurek, który piecze moja Mama.
spód
2 jajka
½ kg mąki
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szkl. cukru
¾ kostki masła
Wszystko wymieszać razem i dobrze wyrobić. Podzielić na 2 części i piec ok 15 min. Na złoty kolor w temp 170 -180 stopni C.
Masa
½ l mleka
3 łyżki manny
¾ kostki masła
1 zapach
¾ szkl. cukru
Masę gotować 10 minut.
DODATKOWO
1 słoiczek powideł- posmarować spód upieczonego ciasta
Polewa
4 łyżki wody
50 g masła
1 szkl. cukru pudru
3 łyżki kakao
Polewę rozpuścić- nie gotować.
Na upieczony spód rozsmarować powidła, na to masa ,przykryć drugim upieczonym ciastem i na to polewa, posypać migdałami , lub wiórkami kokosowymi.
Wymiary blaszki 25x35 cm
To powidło daje się do ciasta przed pieczeniem czy po pieczeniu warstwa powideł ?
OdpowiedzUsuńPowidło daje się po upieczeniu ciasta, następnie masa, kolejne ciasto i polewa. 😊
UsuńMiód :-)
UsuńPo upieczeniu:)
OdpowiedzUsuńCo spowodowało, że ciasto jest ciemne ?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane że do ciasta(do spodu) jest 1 słoiczek powideł.
UsuńTak zgadza się. W opisie jest napisane kiedy go użyć😊
UsuńMalina:
UsuńRodzaj użytego miodu, oraz jajek
Dziękuję
UsuńZorientowałam się przypieczeniu i rewelacyjny wyszedł mi mazurek z kajmakiem na wierzchu !
A przepis zapisany 🤗
Cieszę się.🤗 Nam też smakuje zwłaszcza po kilku dniach. 😋Pychota :)
UsuńMiód i soda
OdpowiedzUsuńOczywiście ,że kolor daje miód i soda i czasem jajka
UsuńMożna upiec całe ciasto a po upieczeniu przekroić na pół czy jednak piec 2 części?
OdpowiedzUsuńAnonimowy 14:20
Usuńlepiej piec 2 osobne, bo może się połamać. (Nigdy nie próbowałam)
Tak właśnie zrobiłam.Upiekłam jeden duży .A jak pięknie miodem zapachniało 😋
UsuńA na ile dni przed świętami można go upiec?
OdpowiedzUsuń15:08
Usuńmyślę, że spokojnie w czwartek już można go piec( jest lepszy po 2 dniach)
a czym wyrabiać? mikserem? najpierw jajka, a potem mąka z sodą? kiedy dodać miód?
OdpowiedzUsuńJa wyrabiam ręcznie. Mąka wymieszana z sodą, i wszystko razem. Nie ma znaczenia kolejność dodania
UsuńWitam, W przepisie jest napisane 3/4 kostki masla, kostka 200g czy 250g? Dziekuje i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKostka 200g. Pozdrawiam
UsuńWitam. Wygląda pysznie �� jakich powideł i jakiego aromatu Pani używa? Na jaką mniej więcej blachę jest ten przepis? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam. Dziękuje bardzo.
UsuńZamiast powideł może być dżem porzeczkowy, jeżynowy ( u mnie właśnie taki domowy) blacha 25x35 cm , aromat migdałowy. Pozdrawiam serdecznie 😊
Ja miałam dżem z czarnej porzeczki, marmolada jakoś nic nie pasowała
UsuńPorzeczka najlepsza, przełamuje słodki smak.😉
UsuńWitam. Wygląda pysznie �� jakich powideł i jakiego aromatu Pani używa? Na jaką mniej więcej blachę jest ten przepis? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy Kasza manna może być błyskawiczna?
OdpowiedzUsuńTak może.
UsuńCzy kaszę manną gotujemy razem z masłem?
OdpowiedzUsuńTak wszystko razem
UsuńWitam ,gdzie i jak trzymać gotowe juz ciasto aby " doszlo" w ciągu 2 dni.
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę spokojnych świąt.
Witam. U mnie siedzi najpierw w lodówce, by się "zsiadł " i jeśli jest miejsce to może tam pozostać, ale nie musi.Trzymałam go w chłodnym miejscu w pokoju i też było ok:)
UsuńCzy masę z grysikiem dajemy ciepłą na placek z dżemem
OdpowiedzUsuńMasę, dajemy przestudzoną.
Usuń