Nie ma to jak swojska
wędlinka, zrobiona samemu w domu, bez polepszaczy, konserwantów i innych
„cudownych” składników.
Schab
pieczony smakuje zarówno na ciepło- do obiadu z sosikiem jak i na zimno w
formie wędliny. Pieczony w
żaroodpornym naczyniu uprzednio natarty przyprawami i…… Kruchy,
smaczny, delikatny, dobrze się kroi a jeszcze lepiej smakuje…:)
Składniki
✔1 kg schabu
✔1 łyżka soli (płaska)
✔1,5 łyżki majeranku
✔2 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
✔1 łyżeczka słodkiej papryki
✔1 łyżeczka papryki wędzonej
✔2 kopiaste łyżki musztardy
✔2 łyżki majonezu
✔1 łyżka keczupu
✔pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w naczyniu
i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos .
Mięso nakłuć szpikulcem. Nasmarować zrobionym sosem. Odstawić na 24
h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego- nadmiar przypraw- marynaty usunąć i piec 1 h w 180
stopniach C. Studzić w zamkniętym naczyniu , aby nie zrobiła się
podeszwa. Dopiero po ostygnięciu, przełożyć na deskę lub talerz i przykryć
woreczkiem ale nie bardzo szczelnie.
wygląda super i nie jest suchy
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.😘
UsuńProszę o podpowiedż: czy schab piecze się w przykrytym naczyniu?
OdpowiedzUsuńTak, w zamkniętym naczyniu, można odkryć na 15 min. Przed końcem pieczenia.
Usuń