Wszyscy wiemy czym faszerują
nasze kochane wędlinki, szyneczki itp, dlatego proponuje schabik własnej
roboty, nie dość ,że szybko się go robi bo tylko 10 minut- tak ,tak
tylko 10 minut , to na dodatek jest łatwy w przygotowaniu, a smak…..
sami spróbujcie.
Składniki
1 kg schabu bez kości
ok 2,5 l. wody
5 łyżek soli ( można mniej)
1 łyżka cukru
3 czubate łyżki majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 liście laurowe
2 łyżki majonezu
1 łyżka musztardy
Sposób przygotowania
Do garnka wlać wodę, dodać wszystkie przyprawy +majonez- wymieszać.
Włożyć schab do zimnej wody i jak się mięso zagotuje gotować 5 min na małym ogniu- żeby tylko "pyrkał"pod lekko uchylona pokrywką.
Po
tym czasie wyłączyć i zostawić do całkowitego ostygnięcia ( ok 6
godzin- najlepiej zostawić na całą noc) . Ponownie wstawić na ogień i
gotować 5 min od zagotowania. Wyłączyć, wystudzić , wyjąć mięso gdy
będzie całkowicie zimne.
W jakim celu majonez ?
OdpowiedzUsuńdzięki dodatkowi majonezu -mięso zyskuje kruchość, soczystość i niepowtarzalny smak:)
UsuńA czy mozna w ten sposob zrobic tez inne mieso--mam na mysli np. piersi z indyka lub kurczaka ?
UsuńOczywiście, można- robiłam fileta z kurczaka, razem z schabem jednocześnie, ale wiem że robią tak też każdy rodzaj mięsa
UsuńOsmoza. Białko w wodzie blokuje wypływanie białka z mięsa. Roztwór szybciej osiąga równowagę chemiczną.
UsuńRobiłem ten przepis już kilka razy,schabik wychodzi👍
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz.Cieszę się, że smakuje 😋😊
UsuńA ja tobie tak Rybkę
OdpowiedzUsuńO to ciekawe.Jesteś pierwszą osobą, która pisze o rybie- Super🤩
UsuńMam pytanie! Po włożeniu mięsa do zimnej wody z przyprawami ile w sumie musi pyrczęć - pomijając te 5 minut od zagotowania się wody?
UsuńDokładnie 5 min od zagotowania się wody. Więc zanim się zagotuje to chwilę to trwa- zależy na jakim ogniu postawione- u mnie na małym.
OdpowiedzUsuńA czy nie jest surowy ten schab po takiej krotkiej obrobce?
OdpowiedzUsuńNie, nie jest. To nie jest krótka obróbka. 5 min od zagotowania i 12h stygnie- bynajmniej u mnie całą noc. Potem kolejny raz 5 min od zagotowania a nie podłączenia na palnik i kolejne 6h stygnięcia.
UsuńPozdrawiam
Przynajmniej a bynajmniej znaczy zupełnie coś innego
UsuńNa całą noc do wystygnięcia,ale wyciągasz z garnka czy przez tą noc stygnie w tej wodzie i rano garnek znów na 5 min od zagotowania?
OdpowiedzUsuńStygnie w garnku w wodzie. Rano powtórka i po ostudzeniu zalewy wyjmuję.🙂
UsuńRobiłam na Boże Narodzenie, wyszedł pyszny i teraz będę robić na Wielkanoc 😀
UsuńBardzo się cieszę ,że Smakowało.😊Dziękuję za podzielenie się komentarzem. I życzę smacznego.
UsuńNajlepszy sposób jaki dotychczas spotkałam na schab,był suchy jak trociny. Od czasu kiedy znalazłam ten Pani przepis nie korzystam z innych. Polecam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło:) cieszę się, że sprostał oczekiwaniom. Dziękuje za polecenie i zapraszam po inne przepisy.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Świetny przepis! Jak długo można później spożywać schab ? Masz może jakiś przepis na boczek z piekarnika itp?
OdpowiedzUsuńDziękuję.🤗 Ja spożywam na bieżąco. Ale można pokroić na plastry i zamrozić po kilka plasterków by było na świeże zjedzenie - jeśli za dużo. 😉
UsuńNa boczek przepis
https://magdulek79.blogspot.com/2020/01/rolada-z-boczku-pieczona.html?m=0
Czy ktoś próbował tak zrobić pierś z indyka?
UsuńRobiłam pierś z kurczaka. Bardzo dobra😋😋😋
UsuńRobilam kilka razy wg. Tego przepisu pyszny i nie chemiczny polecam zrobisz raz i będziesz robić częściej smacznego
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.🤗 Pozdrawiam i smacznych Świąt 🌲😋
UsuńA czy zostawiając na całą noc do wystygnięcia to zostawiamy go na kuchence przez tą noc?
OdpowiedzUsuńmożna schować do lodówki
UsuńCzy musztarda ( jaka najlepsza?) też do garnka razem z majonezem?
OdpowiedzUsuńtak. musztardę razem -wszystko do garnka- wymieszać - wsadzić schab i od zagotowania wody 5 min.
UsuńMusztarda- ja dałam chrzanową- a tak naprawdę delikatesowa , miodowa tez może być
A czy nasolony i przyprawiony schab(1,5kg) można jeszcze w ten sposób zrobić.Zmniejszyć ilość soli do gara?Aaaa i jeszcze schab nadziany śliwką ???
UsuńMożna, tylko faktycznie zmniejszyć ilość soli. Ze śliwką nie próbowałam, ale chyba też powinno być ok.
UsuńJA robię tak schab od lat. Ale po zagotowaniu zmniejszam gaz i na małym ogniu 15 minut. Zostawiam na całą noc i rano powtarzam znowu 15 min. Na bardzo małym ogniu i gdy wystygnie wyjmuje.
OdpowiedzUsuńKażdy przepis jest ok. Jeśli nam tylko smakuje.
UsuńA czy ktoś próbował robić w tym przepisie dziczyznę?
OdpowiedzUsuńWitam, a czy jak już natarlam schab przyprawami to też do wody je dać, czy tylko majonez i musztardę, liście i ziele?
OdpowiedzUsuńWitam, też dać tylko troszkę mniej,
Usuń