NA tej stronie znajdziecie różne
porady jak np ocalić przesoloną zupę, lub co zrobić by wałek nie kleił się do
ciasta podczas wałkowania, oraz wiele innych
Przekładanie tortu
Najlepiej przygotowywać tort od razu na paterze, by nie mieć potem kłopotu z przenoszeniem go z blatu lub z deski.
Aby uniknąć wybrzuszania biszkopta podczas pieczenia.
trzeba po wyjęciu ciasta z piekarnika gorące upuścić w formie na podłogę (zabezpieczając kafelki np. kocem)
z wysokości 50-60 cm, najlepiej dwukrotnie. Następnie ponownie wstawić do piekarnika, by całkiem wystygło.
z wysokości 50-60 cm, najlepiej dwukrotnie. Następnie ponownie wstawić do piekarnika, by całkiem wystygło.
Jak przekroić biszkopt
Najprościej użyć specjalnego noża do krojenia ciast. To żyłka
naciągnięta na dwie
rączki. Inny sposób polega na nacięciu biszkoptu dookoła nożem, a następ-
nie włożeniu w nacięcie bawełnianej nitki lub nici dentystycznej i zaciśnięciu pętli, która przetnie ciasto.
naciągnięta na dwie
rączki. Inny sposób polega na nacięciu biszkoptu dookoła nożem, a następ-
nie włożeniu w nacięcie bawełnianej nitki lub nici dentystycznej i zaciśnięciu pętli, która przetnie ciasto.
Nietypowe zastosowanie soli
szczypta soli dodana do gotujących się jabłek wydobywa z nich zapach i
szybko je zmiękcza. Dodaje też smaku kawie, herbacie, melonom,
grejpfrutom i pomarańczom.
Wzmacnia również smak czekoladowy w kremach do ciast i przyspiesza ubijanie śmietany oraz białek.
Wzmacnia również smak czekoladowy w kremach do ciast i przyspiesza ubijanie śmietany oraz białek.
słodszy i
aromatyczniejszy mus z dyni-
będzie wtedy gdy ją upieczesz a nie udusisz.Zmiksuj. Możesz
go też upiec
(1 godz. w 180 st)
Gdy zostało nieco szampana...
Z resztek wina musującego zrób pyszne drinki :
Z resztek wina musującego zrób pyszne drinki :
Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM - schłodzone wino i sok wlać
do kieliszka (w proporcji 1:1), udekorować pomarańczą.
Z SORBETEM MALINOWYM - na dno każdego kieliszka
włożyć łyżeczkę sorbetu malinowego. Zalać szampanem i ozdobić
malinami.
Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny,
uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty
i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.
i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.
Jeśli owoce do ciasta są bardzo soczyste,
oprócz mąki ziemniaczanej dodaj do nich 4-5 pokruszonych herbatników. Ciastka wchłoną nadmiar soku i z kruchego spodu nie zrobi się zakalec
Bezę na cytrynowcu szybciej zrumienisz,
jeśli rozgrzany piekarnik ustawisz dodatkowo na termoobieg.
Aby smażone ziemniaki były kruche i smaczne
należy pokroić je na cienkie
plasterki i włożyć na 15 min do wody z kostkami lodu, wyjąć, osuszyć i smażyć.
jak usunąć zapach ryby po jej przyrządzeniu?
Jeśli tuż po przyrządzeniu dania z ryb w całym domu unosi się ich
zapach, należy na suchą patelnię wlać trochę octu i go podgrzać. To
zneutralizuje niemiłą woń.
Aby szybko obrać pomidory ze
skóry
wystarczy, że włożysz je do
mikrofalówki na 25 sekund. Po wyjęciu
pomidorów odczekaj kilkadziesiąt sekund i spróbuj delikatnie zerwać skórkę.
Aby biszkopt był
delikatny i lekki
należy dodać mąkę pszenną
lub mieszankę pszenną z ziemniaczaną.
Koniecznie trzeba przesiać mąkę. Po dodaniu do ciasta ubitej piany, należy użyć
drewnianej łyżki do wymieszania , a nie miksera. Jeśli dodamy łyżkę soku z
cytryny lub octu, to po upieczeniu biszkopt nie
powinien opaść.( można nim też rzucić o podłogę z wysokości ok 0,5 m-
pozbywa się wtedy pęcherzyków powietrza)
słodką kapustę można lekko zakwasić w naturalny sposób
- dodać do gotowania kwaśne jabłko, starte na tarce
jak wykorzystać nadmiar suszonych owoców( np. jabłka) Rozetrzeć w
moździerzu lub blenderze i posypać nimi owsiankę i słodkie koktajle.
Aby porcja miodu nie przykleiła sie do miarki
-przed zanurzeniem w słoiku z miodem spryskaj miarkę oliwą.
Aby mięso smażone nie pryskało na patelni
-na rozgrzaną nasypać trochę
soli- wchłonie wilgoć. Po chwili usunąć sól, dodać tłuszcz i smażyć.
Jak naszpikować mięso słoniną?
Słoninę włożyć na 30 min do zamrażalnika, dopiero podmrożona kroić w cienkie paski- każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Wyjmować po jednej sztuce i wtykać w mięso.
Aby banany nie ciemniały
-nie można ich przechowywać w lodówce.
-nie można ich przechowywać w lodówce.
Pyszna kruszonka
-mąkę z cukrem wymieszaj z olejem zamiast masła- będzie rozpływała się w ustach.
-mąkę z cukrem wymieszaj z olejem zamiast masła- będzie rozpływała się w ustach.
aromatyczne powidła
-będą wyjątkowo aromatyczne jeśli pod koniec smażenia dodasz trochę smażonej w cukrze skórki cytrynowej lub pomarańczowej
-będą wyjątkowo aromatyczne jeśli pod koniec smażenia dodasz trochę smażonej w cukrze skórki cytrynowej lub pomarańczowej
krojenie miękkich pomidorów
-będzie łatwiej jeśli schłodzisz je lodowatą wodą lub na chwilkę włożysz do zamrażalnika.
-będzie łatwiej jeśli schłodzisz je lodowatą wodą lub na chwilkę włożysz do zamrażalnika.
pyszne, delikatne mięso
-przed gotowaniem skropić je sokiem ze świeżego ananasa i odstawić na 10 min
-przed gotowaniem skropić je sokiem ze świeżego ananasa i odstawić na 10 min
wyśmienity rosół
-mięso należy włożyć do zimnej wody, gotować bez pokrywki-im dłużej tym bardziej esencjonalny smak
-mięso należy włożyć do zimnej wody, gotować bez pokrywki-im dłużej tym bardziej esencjonalny smak
aby kluski się nie rozgotowały
-dodać do wrzątku rozprowadzona w zimnej wodzie łyżeczkę mąki ziemniaczanej
-dodać do wrzątku rozprowadzona w zimnej wodzie łyżeczkę mąki ziemniaczanej
aby owoce nie sklejały się w kompocie
-wystarczy wrzucić do gotującego się kompotu skórę cytrynowa.
-wystarczy wrzucić do gotującego się kompotu skórę cytrynowa.
białka mrożone
-można je przechowywać nawet rok
-można je przechowywać nawet rok
sztywna piana z białek
-szczypta proszku do pieczenia
-szczypta proszku do pieczenia
aby w zapasach kaszy, maki, ryżu nie gnieździły się szkodniki
-włożyć po 2 listki laurowe
-włożyć po 2 listki laurowe
zamiast zasmażki
-stary chleb wrzucić na początku gotowania, a przed podaniem sosu wyjąć.
-stary chleb wrzucić na początku gotowania, a przed podaniem sosu wyjąć.
ryż śnieżnobiały
-nie starci koloru jak dodasz kilka kropel soku z cytryny do
-nie starci koloru jak dodasz kilka kropel soku z cytryny do
gotowania
sałata zwiędła
-namoczyć w chłodnej osolonej wodzie z obranym i pokrojonym na ćwiartki ziemniakami
-namoczyć w chłodnej osolonej wodzie z obranym i pokrojonym na ćwiartki ziemniakami
zapach śledzi
-z noża zniknie jeśli przekroimy ostrzem surową marchew
-z noża zniknie jeśli przekroimy ostrzem surową marchew
czerwony barszcz
-aby nie stracił koloru to po zagotowaniu dodać do niego trochę octu winnego lub kwasku cytrynowego.
-aby nie stracił koloru to po zagotowaniu dodać do niego trochę octu winnego lub kwasku cytrynowego.
aby mleko nie kipiało
-brzeg naczynia w którym się gotuje posmarować tłuszczem
-brzeg naczynia w którym się gotuje posmarować tłuszczem
lśniąca polewa
-wszystkie składniki podgrzać , ostudzić i zmiksować z całym jajkiem
-wszystkie składniki podgrzać , ostudzić i zmiksować z całym jajkiem
wędlina dłużnej świeża
-wystarczy zawinąć ją w liść kapusty lub sałaty
-wystarczy zawinąć ją w liść kapusty lub sałaty
aby galaretka stężała
-nie wolno dawać do niej świeżego kiwi
-nie wolno dawać do niej świeżego kiwi
szybkie obieranie cebuli
-namoczyć 3 min w zimnej wodzie , łuska szybko i łatwo zejdzie
-namoczyć 3 min w zimnej wodzie , łuska szybko i łatwo zejdzie
mleko bez kożucha
-po zagotowaniu, szybko i energicznie zamieszać chwilkę trzepaczką.
-po zagotowaniu, szybko i energicznie zamieszać chwilkę trzepaczką.
JAJA
aby nie ściemniały po ugotowaniu,
aby nie ściemniały po ugotowaniu,
-nie należy ich trzymać zbyt długo w wodzie
aby jaja były świeże po przyrządzeniu ,
aby jaja były świeże po przyrządzeniu ,
-nie powinny mieć więcej niż 14 dni
świeżość jaj poznasz po
-matowej i chropowatej skorupce
-matowej i chropowatej skorupce
im świeższe jaja tym trudniej po ugotowaniu je obrać ze skorupki.
-( aby
było łatwiej: wodę do gotowania trzeba posolić, a po ugotowaniu włożyć
do zimnej wody)
świeżość jajka po ugotowaniu można sprawdzić
świeżość jajka po ugotowaniu można sprawdzić
-przekrawając jajo na pół- jesli żółtko jest na środku to jajko było świeże.
surowe żółtko przechowasz w lodówce
surowe żółtko przechowasz w lodówce
- nalać na nie odrobinę oleju by nie obeschło.
Jak sklarować masło?
Na małym ogniu podgrzewać masło 82%tł. aż powstanie piana. Zdjąć z ognia - usunąć pianę łyżką i znowu podgrzewać. Czynność powtarzać aż powierzchnia masła będzie czysta.
Aby przyprawy w torebkach zachowały dłużej świeżość-
trzeba je pozamykać drewnianymi spinaczami, a żeby je łatwo znaleźć to na spinaczach napisać nazwę przyprawy.
trzeba je pozamykać drewnianymi spinaczami, a żeby je łatwo znaleźć to na spinaczach napisać nazwę przyprawy.
czerwona cebula delikatniejsza
należy cebulę pokroić i moczyć w lodowatej wodzie, wtedy traci swą ostrość.
należy cebulę pokroić i moczyć w lodowatej wodzie, wtedy traci swą ostrość.
Jak pozbyć się zapachu
czosnku z dłoni?
wystarczy potrzeć dłonie o
łyżkę lub zlewozmywak ze stali nierdzewnej
Jajko na miękko? nic
prostszego
wystarczy włożyć jajko do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i odczekać 2-2,5 minut, a następnie zalać zimną wodą.
wystarczy włożyć jajko do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i odczekać 2-2,5 minut, a następnie zalać zimną wodą.
Aby uratować przesoloną zupę
włóż do niej surowego ziemniaka,
pogotuj kilka minut i gotowe -ziemniak wchłonie nadmiar soli)
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?
wystarczy położyć je obok
bananów, które wydzielają enzymy przyspieszające ich dojrzewanie.
Klarowny rosół
jeśli rosół zmętniał podczas
gotowania, wystarczy wrzucić do niego kilka kostek lodu
Sos bez grudek?
to proste- wystarczy dodać
odrobinę soli do wody i mąki.
Aby dobrze pokroić jajko
wystarczy nóż
posmarować oliwą.
Puszysty omlet?
tak to możliwe, wystarczy
dodać do niego pół łyżeczki sody oczyszczonej na 4 jajka.
Czerstwy chleb znowu smaczny?
tak – wystarczy skropić go
wodą lub owinąć mokrą ściereczką i włożyć na minutę do mikrofalówki.
Jak prawidłowo myć sitko po
przesianiu mąki
W zimnej wodzie, gdyż
w ciepłej zaklejają się dziurki i jest ciężej je domyć.
Placki ziemniaczane
masa na placki nie
ściemnieje jeśli dodamy do niej startą marchewkę lub śmietanę.
Jeśli akurat brakło Ci śmietany do zupy
Można ja zastąpić – wystarczy
zmieszać masło i mleko ze sobą.
Łagodny smak cebuli do sałatek
Wystarczy delikatnie
posypać ją cukrem i odstawić na 2-3 minuty
Sposób na twarde masło:
Wlać wrzątek do miseczki, po
30 sekundach wodę wylać i nakryć masło miseczką. Stanie się miękkie i w sam raz
do smarowania kanapek.
Kruche ciasto smaczniejsze niż zwykle?:
Zastąp część mąki zmielonymi
migdałami a będzie delikatne i smaczniejsze
Aby ryba nie ślizgała się podczas skrobania
Wystarczy nasypać na deskę
trochę soli.
Ozdoby do ciast, tortów- Czekoladowe liście- jak je zrobić?
Wystarczy
kilka liści np mięty, laurowe, dębu, róży czy wiśni. Liście trzeba dokładnie
umyć, osuszyć i posmarować płynną czekoladą( pędzelkiem). Wstawić do lodówki na
kilkanaście minut i delikatnie odkleić liście. Wyglądają jak prawdziwe, ale są
również całkowicie jadalne.
Chleb dłużej zachowa świeżość
jeśli
umieścimy w chlebaku surowe jabłko
Puszyste drożdżowe ciasto
Aby takie
wyrosło trzeba je długo zagniatać najlepiej ok 20 minut
(
cierpliwość zamiast dodawać więcej mąki)
świeże drożdże
jak to
sprawdzić?- wystarczy wrzucić je do szklanki z gorącą wodą.jeśli nie wypłyną,
nie należy z nich już korzystać. ( można też użyć suszonych: 7 g to tyle co 21
g świeżych)
idealne bezy
powinny być
dobrze wysuszone, białe, kruche na zewnątrz, a w środku ciągnące. Aby takie
były należy przez pierwsze 20 min piec je w temp 140 C, a potem ok dwóch godzin
w temp. 90-100 C. Im większe bezy tym czas suszenia dłuższy
idealną
połówkę masła lub margaryny
uzyskasz,
krojąc kostkę po przekątnej
Biszkopt
bez „górki”
Jeszcze
ciepły biszkopt położyć do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia a będzie
miał ładny kształt
Miksowanie
bez chlapania
W papierowym
talerzyku wyciąć małą dziurkę, przełożyć przez nią końcówkę i przymocować
mikser( działa jak pokrywka)
Ser nie
przyklei się do tarki,
jeśli
posmarujesz tarkę olejem ( pędzelkiem)
Koncentrat
się nie zepsuję i nie straci świeżości
gdy wlejesz
do niego odrobinkę oleju( tak by zakryć wierzch produktu) , a potem wystarczy
wylać olej
Jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową?
sok z
1 cytryny wymieszaj ze szklanką wody i wlej do miseczki.Wstaw na 5 min.
do kuchenki ustawionej na najwyższą moc. Potem przetrzyj wnętrze ściereczką,
będzie czysta i pachnąca
Jak się pozbyć zapachu na
dłoniach po cebuli, śledziach, czosnku?
-Ręce trzeba umyć w zimnej
wodzie bez mydła
-W ręce trzeba wetrzeć
zmieloną gorczycę i po 3 minutach spłukać pod bieżącą wodą.
Co zrobić
aby ziemniaki szybciej się ugotowały?
-Do wrzątku trzeba dodać
czubatą łyżkę masła lub margaryny, wtedy ziemniaczki będą się gotowały o wiele
krócej
Piękny kolor makaronu?
- nic prostszego- podczas
gotowania dodaj odrobinę kurkumy ,aby twój makaron miał piękny złoty kolor
Sposób na
panierkę
Aby panierka lepiej się
trzymała do rozbitego jajka trzeba dać kilka kropel oliwy
Aby ciasto drożdżowe było
bardziej puszyste i delikatne
użyj samego żółtka i
dolej trochę więcej ciepłego mleka.
Aby suszone grzyby
smakowały jak świeże :
należy je moczyć w
solonym mleku przez kilka godzin.
Soczyste Pieczenie:
Aby mięso lub ryby pieczone
w piekarniku nie wysychały, należy je owinąć w nasmarowaną masłem folie
aluminiową lub foliowy rękaw.
Świeża
babka:
Babka dłużej będzie świeża ,
kiedy jeszcze gorącą posmarujemy masłem i po ostygnięciu polejemy lukrem
Złocisty
sernik:
Powierzchnia sernika będzie
miała ładny złocisty kolor ,kiedy na 10 min . przed końcem pieczenia
posmarujemy ciasto ciepłym mlekiem z cukrem
Smaczna
ryba
Aby ryba była smaczna i
chrupiącą solimy ja dopiero na chwile przed smażeniem, gdyż sól wyciąga wodę i
jeśli zrobimy to znacznie wcześniej ryby będą mniej smaczne i soczyste.
Sos do mięs i wędlin w
2 minuty:
Wystarczy połączyć 1łyżkę
stołową dżemu porzeczkowego z łyżką musztardy
Co zrobić aby brokuły
ugotowały się równomiernie?
Trzeba przekroić na krzyż
łodygę, wtedy i łodyga i kwiatostan ugotują się równomiernie
Jak wyczyścić czajnik, szybko
i tanio?
Wymieszaj 1/2 l wody i 1/2 l
octu, wlej do czajnika i zagotuj. Zostaw na całą noc. Dokładnie wypłucz.
Niewielką warstwę kamienia usuń sokiem z cytryny.
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.Wzajemnie pozdrawiam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńPorady fajne i na pewno niektóre wykorzystam. Jednak nie pchałabym łyżki nasmarowanej olejem do słoika z miodem bo tym sposobem popsuję sobie pozostały mód w słoiku. Trzeba to robić czystą łyżką, a ilość miodu inaczej odmierzać. Ja liczę wtedy, ze nabieram pół łyżki.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz. 😊 Szczerze mówiąc jeszcze z tej porady z miodem i olejem sama nie skorzystałam 😉🤫
Usuń