Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

Porady kuchenne


 

NA tej stronie znajdziecie różne porady jak np ocalić przesoloną zupę, lub co zrobić by wałek nie kleił się do ciasta podczas wałkowania, oraz wiele innych
 
Przekładanie tortu
Najlepiej przygotowywać tort od razu na paterze, by nie mieć potem kłopotu z przenoszeniem go z blatu lub z deski. 

Aby uniknąć wybrzuszania biszkopta podczas pieczenia.
 trzeba po wyjęciu ciasta z piekarnika gorące upuścić w formie na podłogę (zabezpieczając kafelki np. kocem)
z wysokości 50-60 cm, najlepiej dwukrotnie. Następnie ponownie wstawić do piekarnika, by całkiem wystygło. 
 
 Jak przekroić biszkopt
Najprościej użyć specjalnego noża do krojenia ciast. To żyłka
naciągnięta na dwie
rączki. Inny sposób polega na nacięciu biszkoptu dookoła nożem, a następ-
nie włożeniu w nacięcie bawełnianej nitki lub nici dentystycznej i zaciśnięciu pętli, która przetnie ciasto.
 
Nietypowe zastosowanie soli 
 szczypta soli dodana do gotujących się jabłek wydobywa z nich zapach i szybko je zmiękcza. Dodaje też smaku kawie, herbacie, melonom, grejpfrutom i pomarańczom.
Wzmacnia również smak czekoladowy w kremach do ciast i przyspiesza ubijanie śmietany oraz białek.

słodszy i aromatyczniejszy mus z dyni-
 będzie wtedy gdy ją upieczesz a nie udusisz.Zmiksuj. Możesz go też upiec 
(1 godz. w 180 st)
 
Gdy zostało nieco szampana...
Z resztek wina musującego zrób pyszne drinki :
Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM - schłodzone wino i sok wlać do kieliszka (w proporcji 1:1), udekorować pomarańczą.
 Z SORBETEM MALINOWYM - na dno każdego kieliszka włożyć łyżeczkę sorbetu malinowego. Zalać szampanem i ozdobić malinami. 
 
Jeśli sos pomidorowy wyszedł za kwaśny,
 uratuje go soda oczyszczona. Dodaj jej 1-2 szczypty
i wymieszaj. To zneutralizuje cierpki smak.

 Jeśli owoce do ciasta są bardzo soczyste,
oprócz mąki ziemniaczanej dodaj do nich 4-5 pokruszonych herbatników. Ciastka wchłoną nadmiar soku i z kruchego spodu nie zrobi się zakalec
 
 Bezę na cytrynowcu szybciej zrumienisz, 
 jeśli rozgrzany piekarnik ustawisz dodatkowo na termoobieg.

Aby smażone ziemniaki były kruche i smaczne

 należy pokroić je na cienkie plasterki i włożyć na 15 min do wody z kostkami lodu, wyjąć, osuszyć i smażyć.

jak usunąć zapach ryby po jej przyrządzeniu?

Jeśli tuż po przyrządzeniu dania z ryb w całym domu unosi się ich zapach, należy na suchą patelnię wlać trochę octu i go podgrzać. To zneutralizuje niemiłą woń.  
 
Aby szybko  obrać pomidory ze skóry 
 wystarczy, że włożysz je do mikrofalówki na 25 sekund.  Po wyjęciu pomidorów odczekaj kilkadziesiąt sekund i spróbuj delikatnie zerwać skórkę.
 
Aby biszkopt  był delikatny  i lekki 
 należy dodać mąkę pszenną lub  mieszankę pszenną z ziemniaczaną. Koniecznie trzeba przesiać mąkę. Po dodaniu do ciasta ubitej piany, należy użyć drewnianej łyżki do wymieszania , a nie miksera. Jeśli dodamy łyżkę soku z cytryny lub octu, to po upieczeniu biszkopt nie  powinien opaść.( można nim też rzucić o podłogę z wysokości ok 0,5 m- pozbywa się wtedy pęcherzyków powietrza)
 
słodką kapustę można lekko zakwasić w naturalny sposób
 - dodać do gotowania kwaśne jabłko, starte na tarce
 
jak wykorzystać nadmiar suszonych owoców( np. jabłka) Rozetrzeć w moździerzu lub blenderze i posypać nimi owsiankę i słodkie koktajle.

Aby porcja miodu nie przykleiła sie do miarki
-przed zanurzeniem w słoiku z miodem spryskaj miarkę oliwą.
 
Aby mięso smażone nie pryskało na patelni
 -na rozgrzaną nasypać trochę soli- wchłonie wilgoć. Po chwili usunąć sól, dodać tłuszcz i smażyć.
 
Jak naszpikować mięso słoniną?
Słoninę włożyć na 30 min do zamrażalnika, dopiero podmrożona kroić w cienkie paski- każdy osobno zawinąć w folię aluminiową i zamrozić. Wyjmować po jednej sztuce i wtykać w mięso.
 
Aby banany nie ciemniały
-nie można ich przechowywać w lodówce.
 
 Pyszna kruszonka
-mąkę z cukrem wymieszaj z olejem zamiast masła- będzie rozpływała się w ustach.
 
aromatyczne powidła
-będą wyjątkowo aromatyczne jeśli pod koniec smażenia dodasz trochę smażonej w cukrze skórki cytrynowej lub pomarańczowej
 
krojenie miękkich pomidorów
-będzie łatwiej jeśli schłodzisz je lodowatą wodą lub na chwilkę włożysz do zamrażalnika.
 
pyszne, delikatne mięso
-przed gotowaniem skropić je sokiem ze świeżego ananasa i odstawić na 10 min
 
wyśmienity rosół
-mięso należy włożyć do zimnej wody, gotować bez pokrywki-im dłużej tym bardziej esencjonalny  smak
 
aby kluski się nie rozgotowały
-dodać do wrzątku rozprowadzona w zimnej wodzie łyżeczkę mąki ziemniaczanej
 
aby owoce nie sklejały się w kompocie
-wystarczy wrzucić do gotującego się kompotu skórę cytrynowa.
 
białka mrożone
-można je przechowywać nawet rok
 
 sztywna piana z białek
-szczypta proszku do pieczenia
 
 aby w zapasach kaszy, maki, ryżu nie gnieździły się szkodniki
-włożyć po 2 listki laurowe
 
zamiast zasmażki
-stary chleb wrzucić na początku gotowania, a przed podaniem sosu wyjąć.
 
 ryż śnieżnobiały
-nie starci koloru jak dodasz kilka kropel soku z cytryny do 
gotowania
 
sałata zwiędła
-namoczyć w chłodnej osolonej wodzie z obranym i pokrojonym na ćwiartki ziemniakami
 
zapach śledzi
-z noża zniknie jeśli przekroimy ostrzem surową marchew
 
czerwony barszcz
-aby nie stracił koloru to po zagotowaniu dodać do niego trochę octu winnego lub kwasku cytrynowego.
 
aby mleko nie kipiało
-brzeg naczynia w którym się gotuje posmarować tłuszczem
 
lśniąca polewa
-wszystkie składniki podgrzać , ostudzić i zmiksować z całym jajkiem
 
wędlina dłużnej świeża
-wystarczy zawinąć ją w liść kapusty lub sałaty
 
aby galaretka stężała
-nie wolno dawać do niej świeżego kiwi
 
szybkie obieranie cebuli
-namoczyć 3 min w zimnej wodzie , łuska szybko i łatwo zejdzie
 
mleko bez kożucha
-po zagotowaniu, szybko i energicznie zamieszać chwilkę trzepaczką.

JAJA
aby nie ściemniały po ugotowaniu,
 -nie należy ich trzymać zbyt długo w wodzie
aby jaja były świeże po przyrządzeniu , 
 -nie powinny mieć więcej niż 14 dni
świeżość jaj poznasz po
-matowej i chropowatej skorupce
 
 im świeższe jaja tym trudniej po ugotowaniu je obrać ze skorupki.
-( aby było łatwiej: wodę do gotowania trzeba posolić, a po ugotowaniu  włożyć do zimnej wody)
świeżość jajka po ugotowaniu można sprawdzić
 -przekrawając jajo na pół- jesli żółtko jest na środku to jajko było świeże.
surowe żółtko przechowasz w lodówce
- nalać na nie odrobinę oleju by nie obeschło.
 
Jak sklarować masło?
 Na małym ogniu podgrzewać masło 82%tł. aż powstanie piana. Zdjąć z ognia - usunąć pianę łyżką i znowu podgrzewać. Czynność powtarzać aż powierzchnia masła będzie czysta.
 
Aby przyprawy w torebkach zachowały dłużej świeżość-
 trzeba je  pozamykać drewnianymi spinaczami, a żeby je łatwo znaleźć to na spinaczach napisać nazwę przyprawy.
    
czerwona cebula delikatniejsza
 należy cebulę pokroić i moczyć w lodowatej wodzie, wtedy traci swą ostrość.
 
Jak pozbyć się zapachu czosnku z dłoni?
wystarczy potrzeć dłonie o łyżkę lub zlewozmywak ze stali nierdzewnej  
 
Jajko na miękko? nic prostszego
wystarczy włożyć jajko do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i  odczekać 2-2,5 minut, a następnie zalać zimną wodą.

Aby uratować przesoloną zupę
włóż do niej surowego ziemniaka, pogotuj  kilka minut i gotowe -ziemniak wchłonie nadmiar soli)
   
Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów?
wystarczy położyć je obok bananów, które  wydzielają enzymy przyspieszające ich dojrzewanie.

Klarowny rosół
jeśli rosół zmętniał podczas gotowania, wystarczy wrzucić do niego kilka kostek lodu

Sos bez grudek?
to proste- wystarczy dodać odrobinę soli do wody i mąki.

Aby dobrze pokroić jajko
  wystarczy nóż  posmarować oliwą.

Puszysty omlet?
tak to możliwe, wystarczy dodać do niego pół łyżeczki sody oczyszczonej na 4 jajka.

Czerstwy chleb znowu smaczny?
tak – wystarczy skropić go wodą lub owinąć mokrą ściereczką i włożyć na minutę do mikrofalówki.
Jak prawidłowo myć sitko po przesianiu mąki
W zimnej wodzie, gdyż  w ciepłej zaklejają się dziurki i jest ciężej je domyć.

  Placki ziemniaczane
 masa na placki nie ściemnieje jeśli dodamy do niej startą marchewkę lub śmietanę.

Jeśli akurat brakło Ci śmietany do zupy
Można ja zastąpić – wystarczy zmieszać masło i mleko ze sobą.

Łagodny smak cebuli do sałatek
Wystarczy  delikatnie posypać ją cukrem i odstawić na 2-3 minuty

Sposób na twarde masło:
Wlać wrzątek do miseczki, po 30 sekundach wodę wylać i nakryć masło miseczką. Stanie się miękkie i w sam raz do smarowania kanapek.

Kruche ciasto smaczniejsze niż zwykle?:
Zastąp część mąki zmielonymi migdałami a będzie delikatne i smaczniejsze

Aby ryba nie ślizgała się podczas skrobania
Wystarczy nasypać na deskę trochę soli.

Ozdoby do ciast, tortów- Czekoladowe liście- jak je zrobić?
Wystarczy kilka liści np mięty, laurowe, dębu, róży czy wiśni. Liście trzeba dokładnie umyć, osuszyć i posmarować płynną czekoladą( pędzelkiem). Wstawić do lodówki na kilkanaście minut i delikatnie odkleić liście. Wyglądają jak prawdziwe, ale są również całkowicie jadalne.

Chleb dłużej zachowa świeżość
 jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko

Puszyste drożdżowe ciasto
Aby takie wyrosło trzeba je długo zagniatać najlepiej ok 20 minut
( cierpliwość zamiast dodawać więcej mąki)

świeże drożdże
jak to sprawdzić?- wystarczy wrzucić je do szklanki z gorącą wodą.jeśli nie wypłyną, nie należy z nich już korzystać. ( można też użyć suszonych: 7 g to tyle co 21 g świeżych)

idealne bezy
powinny być dobrze wysuszone, białe, kruche na zewnątrz, a w środku ciągnące. Aby takie były należy przez pierwsze 20 min piec je w temp 140 C, a potem ok dwóch godzin w temp. 90-100 C. Im większe bezy tym czas suszenia dłuższy

idealną połówkę masła lub margaryny
uzyskasz, krojąc kostkę po przekątnej

Biszkopt bez „górki”
Jeszcze ciepły biszkopt położyć do góry nogami i pozostawić do wystygnięcia a będzie miał ładny kształt

Miksowanie bez chlapania
W papierowym talerzyku wyciąć małą dziurkę, przełożyć przez nią końcówkę i przymocować mikser( działa jak pokrywka)

Ser nie przyklei się do tarki,
jeśli posmarujesz tarkę olejem ( pędzelkiem)

Koncentrat się nie zepsuję i nie straci świeżości
gdy wlejesz do niego odrobinkę oleju( tak by zakryć wierzch produktu) , a potem wystarczy wylać olej

  Jak wyczyścić kuchenkę mikrofalową?
sok z 1  cytryny wymieszaj ze szklanką wody i wlej do miseczki.Wstaw na 5 min. do kuchenki ustawionej na najwyższą moc. Potem przetrzyj wnętrze ściereczką, będzie czysta i pachnąca

Jak się pozbyć zapachu na dłoniach po cebuli, śledziach, czosnku?
-Ręce trzeba umyć w zimnej wodzie bez mydła
-W ręce trzeba wetrzeć zmieloną gorczycę i po 3 minutach spłukać pod bieżącą wodą.

Co zrobić aby ziemniaki szybciej się ugotowały?
-Do wrzątku trzeba dodać czubatą łyżkę masła lub margaryny, wtedy ziemniaczki będą się gotowały o wiele krócej

Piękny kolor makaronu?
- nic prostszego- podczas gotowania dodaj odrobinę kurkumy ,aby twój makaron miał piękny złoty kolor

Sposób na panierkę
Aby panierka lepiej się trzymała  do rozbitego jajka trzeba dać kilka kropel oliwy

Aby ciasto drożdżowe było bardziej puszyste i delikatne
użyj samego żółtka i dolej  trochę więcej ciepłego mleka.

Aby suszone grzyby smakowały jak świeże :
należy  je moczyć w solonym mleku przez kilka godzin.

Soczyste Pieczenie:
Aby mięso lub ryby pieczone w piekarniku nie wysychały, należy je owinąć w nasmarowaną masłem folie aluminiową lub foliowy rękaw.

  Świeża babka:
Babka dłużej będzie świeża , kiedy jeszcze gorącą posmarujemy masłem i po ostygnięciu polejemy lukrem

  Złocisty sernik:
Powierzchnia sernika będzie miała ładny złocisty kolor ,kiedy na 10 min . przed końcem pieczenia posmarujemy ciasto ciepłym mlekiem z cukrem

  Smaczna ryba
Aby ryba była smaczna i chrupiącą solimy ja dopiero na chwile przed smażeniem, gdyż sól wyciąga wodę i jeśli zrobimy to  znacznie wcześniej ryby będą mniej smaczne i soczyste.
 
Sos do mięs i wędlin w  2 minuty:
Wystarczy połączyć 1łyżkę stołową dżemu porzeczkowego z łyżką musztardy
 
Co zrobić aby brokuły ugotowały się równomiernie?
Trzeba przekroić na krzyż łodygę, wtedy i łodyga i kwiatostan ugotują się równomiernie
 
Jak wyczyścić czajnik, szybko i tanio?
Wymieszaj 1/2 l wody i 1/2 l octu, wlej do czajnika i zagotuj. Zostaw na całą noc. Dokładnie wypłucz. Niewielką warstwę kamienia usuń sokiem z cytryny.
 

5 komentarzy:

  1. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  3. Porady fajne i na pewno niektóre wykorzystam. Jednak nie pchałabym łyżki nasmarowanej olejem do słoika z miodem bo tym sposobem popsuję sobie pozostały mód w słoiku. Trzeba to robić czystą łyżką, a ilość miodu inaczej odmierzać. Ja liczę wtedy, ze nabieram pół łyżki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. 😊 Szczerze mówiąc jeszcze z tej porady z miodem i olejem sama nie skorzystałam 😉🤫

      Usuń