Kapusta pekińska jest niskokaloryczna. Posiada tyle samo wit. C co cytryna. Zawiera także beta- karoten i rutynę. Jest bogata w wapń, potas, siarkę i magnez, żelazo i kwas foliowy. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie, antynowotworowo.
Sałatka gyros to idealny pomysł na szybką przekąskę. Składa
się z kilku warstw warzyw ,kilku kawałków kurczaka przełożonych sosem.
Nie dość, że smaczna to jeszcze wygląda naprawdę ładnie. Dobrze nadaje się na przyjęcie
grillowe jak i rodzinne biesiady. Ma jedną ”wadę” – nie zostaje na
później :)
*puszka kukurydzy *1 mała cebula czerwona*1 duża papryka czerwona
* po 1 łyżce ketchupu pikantnego i łagodnego *5 łyżek majonezu*1 ząbek czosnku
*1/2 kapusty pekińskiej (drobno posiekanej) *1 przyprawa gyros*olej
Sposób przygotowania Pierś pokroić w kostkę, usmażyć na oleju z przyprawą gyros . Przełożyć ją do naczynia, w którym już będzie podawana na stół i kolejno ułożyć warstwami: cebulę , ogórki pokrojone w kostkę (zielony duża kostka), kukurydzę, na to ketchupy + majonez (wcześniej wymieszane razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę) . Następnie paprykę pokrojoną w kostkę i posiekaną drobno kapustę pekińską na wierzch, kapusty sporo. Po 24 godzinach jest najlepsza, ale pekińską kroić bezpośrednio przed podaniem na stół .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz