Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

sobota, 25 września 2021

KRUCHE CIASTO Ze Śliwkami i Orzechami

ŚLIWKI mają wiele cennych właściwości:
*Regulują trawienie,* chronią przed wolnymi rodnikami,
 a nawet *poprawiają humor.* Zapobiegają zaparciom, uznawane są za *cenne przeciwutleniacze. 

Czy tego chcemy czy nie - jesień do nas zawitała i wcale nie musi być nudna- zwłaszcza w kuchni :)  Znam sposób by umilić sobie te ponure, chłodne dni. Świetnym rozwiązaniem będzie kawałek pysznego -niezwykle kruchego ciasta z dodatkiem soczystych śliwek i  aromatycznych orzechów.

Składniki

2 szkl mąki pszennej
kostka zimnego masła (200g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
4 żółtka
Sposób przygotowania
Mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia przesiać  do miski. Wkroić zimne masło i dodać żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Podzielić ciasto na dwie części – 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia , nakłuć widelcem i wstawić do lodówki, a 1/4 ciasta włożyć  do zamrażarki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 ºC  i piec przez 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia – ważne!
Składniki na piankę:
4 białka
1 szkl cukru
2 łyżki  cukru migdałowego
2  budynie bez cukru śmietankowe
1 /2 szkl oleju rzepakowego
½ kg śliwek
 dodatkowo
3 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka miodu 
1-2 łyżki bułki tartej
  cukier puder do oprószenia
 Sposób przygotowania
   Śliwki umyć, przekroić na pół- wyjąć pestki. Orzechy podprażyć na suchej patelni i drobno pokroić- dodać miód- wymieszać i zapełnić śliwki.
 Gdy podpieczony spód już wystygnie, ubić  białka  na sztywna pianę.  Małymi porcjami wsypać oba cukry i cały czas ubijać na wysokich obrotach. Następnie powoli wsypać  proszek budyniowy, cały czas miksując. Na koniec wąską strużką wlać olej, nie przerywając miksowania. Na ostudzony spód  poukładać gęsto śliwki- oprószyć bułką tartą,
 a na nie dać ubitą pianę.
 Wyrównać.  Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 
Piec przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190 ºC . Po ostygnięciu  posypać cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. Jak ja dawno nie jadłem ciasta ze śliwkami... Była nawet za mojego dzieciństwa taka piosenka o pieczeniu ciasta ze śliwkami. No ale przyznam, że ten przepis jest dość wyszukany. I coś czuję, że smakuje obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję.🤩 zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się opinią🤗

      Usuń