BOTWINKA zawiera:
* spore ilości żelaza- zapobiega anemii
*witaminy: C i z grypy B- łagodzą one stany napięcia, stres
*kwas foliowy- do prawidłowego rozwoju układu nerwowego
*cenne składniki mineralne: magnez, sód, mangan fluor, siarka-korzystnie wpływa na cerę
Jest niskokaloryczna, odkwasza i odtruwa organizm. Korzystnie wpływa na trawienie, oraz poziom cholesterolu we krwi.
Najwięcej tych składników znajdziemy w postaci najmniej przetworzonej-najlepiej surowej.
Miałam zrobić
sos grzybowy z mrożonych grzybków ( od mamy), a tu niespodzianka -okazało
się ,że to botwinka ;) Tak więc szybka improwizacja i powstała zupa krem z
botwinki i buraków.
Składniki
✔pęczek botwinki
✔2 buraki
✔1
cebula
✔2 ząbki czosnku
✔1
marchewka
✔1/2
pietruszki
✔
2 łyżki śmietany
✔ocet balsamiczny –do smaku
✔sos sojowy- do smaku
✔ryż lub ziemniaki (opcjonalnie)
✔bulion drobiowy-
1-1,5 l.
✔sól
✔pieprz
Sposób
przygotowania
Botwinkę pokroić i zalać bulionem, dodać pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Zblendować.
Dodać śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, octem i sosem sojowym.
Osobno ugotować
ryż lub ziemniaki, jajko też może być.
Zajadać. Czysta też jest syta:)
Od razu humor lepszy po takiej zupie!
OdpowiedzUsuńTak jest 😉. Pozdrawiam 😊
Usuń