Twaróg- powinniśmy go regularnie spożywać ze względu na pełnowartościowe białko, które jest lekko przyswajalne i łatwostrawne .
To bogate źródło lizyny, która zapobiega miażdżycy, nowotworom, oraz poprawia koncentrację .
Zawiera również cenne składniki mineralne takie jak: wapń , fosfor, ciut mniej jodu, sodu, potasu i magnezu.
Chatka Puchatka to nic innego jak sernik otulony herbatnikami w ciekawym wydaniu- nie jest skomplikowane choć na pierwszy rzut oka może tak wyglądać . To smaki mojego dzieciństwa niemal co tydzień pojawiała się na stole.
Składniki
Masa serowa:
*750 g twarogu półtłustego zmielonego
*200g masła w temp. pokojowa
*1 szklanka cukru pudru
*1 łyżka kakao, czubata
polewa:
* 50 g masła
*1 szkl. cukru pudru
*3 łyżki kakao
* 4 łyżki wody
dodatkowo:
*36 szt. herbatników maślanych
Sposób przygotowania
Masło miksować przez chwilę, dodać przesiany cukier puder i po łyżce twaróg, dalej miksować.
Masę podzielić na dwie części (masy białej powinno być troszkę więcej). Do mniejszej części serowej dodać przesiane kakao.
Folię aluminiową rozłożyć i wzdłuż układać herbatniki jeden obok drugiego w trzech rzędach po sześć. Herbatniki układać szerszą częścią. Na herbatniki wyłożyć ciemną masę- zostawić około 3-4 łyżek. Ułożyć kolejne warstwy herbatników w identycznym ułożeniu. Wyłożyć białą masę. Na środek po długości wyłożyć pasek z zostawionej masy ciemnej. Chwycić dwa boki foli aluminiowej i złożyć ciasto w trójkąt lekko docisnąć. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Składniki na polewę połączyć - mieszać do rozpuszczenia ( nie gotować). Polać ciasto.
Zostawić, aż polewa stężeje i dopiero wtedy można kroić i jeść.
Strasznie dawno nie jadłam tego ciasta. To taki smak dzieciństwa :) Ciekawe czy mojej córce by posmakował ;)
OdpowiedzUsuńTak,mojego również😊
UsuńTrzeba zrobić i się przekonać czy posmakuje Córce- mam nadzieję, że tak 😋
Czy można użyć sera z wiaderka?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam,ale wiem ,że robią z tego "Włoszczowa" i się udaje. Nawet z homo serków robią.🙂
UsuńNieczęsto napotykam tak dobry przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło. Dziękuję :)
Usuń