Naleśniki to danie, które sprawdzi się o
każdej porze dnia.
Deserowe naleśniki znają chyba wszyscy,
a warto pamiętać, że wytrawne dania z nimi są równie smaczne. Ich smak
warunkuje użyte nadzienie, a na to mamy mnóstwo różnych pomysłów: naleśniki z owocami,
zapiekane ,panierowane, z kremem budyniowym, orkiszowe, jaglane i
gryczane.
Naleśniki można faszerować
warzywami, mięsem czy serami. Jedno jest pewne
wytrawne naleśniki, to pomysł zarówno na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj z serem twarogowym i szpinakiem.
Składniki
2 jajka
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl .mąki
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl. wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
farsz
250 g szpinaku mrożonego
200 g twarogu
1 cebula
ząbek czosnku
pieprz
masło
sól
olej
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub
rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać troszkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać
odrobinkę oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać rozmrożony szpinak , podgrzewać aż do odparowania wody. Przełożyć do miski, dodać twaróg, doprawić solą i pieprzem ( można dodać fetę, wtedy mniej soli)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz