Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

czwartek, 23 stycznia 2020

SAKIEWKI ze SZPINAKIEM i fetą


Świeży szpinak to zapowiedź, że w naszej kuchni za chwilę zagości coś  eleganckiego o wyszukanym smaku coś baaardzo pysznego! Świeży zawiera  bardzo duże ilości żelaza, które jest łatwo przyswajalne dla naszego organizmu. Ma do tego w swoim składzie sporo witamin (A, C, E, wit. z grupy B) i soli mineralnych (sód, magnez, potas, cynk, fluor, fosfor), a zwłaszcza chlorofilu. Znajdują się w nim również dwa silnie działające przeciwutleniacze – luteina i beta-karoten.
Pyszne i bardzo uniwersalne sakiewki- można je nadziać czym tylko chcemy – mięsem, łososiem, warzywami, kapustą kiszoną, owocami, budyniem.  Są chrupiące, kruche i delikatnie. Świetnie komponują się z kremowym sosem. Sakiewki doskonale sprawdzą się jako przekąska czy ciepła kolacja. Można zrobić ich więcej, ponieważ są dobre również na zimno i po podgrzaniu.
Składniki
- rolka ciasta francuskiego
- szpinak (świeży bądź mrożony)
- duża cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- kostka sera feta (250-300g)
- olej
- masło
- białko jaja
- sól, pieprz
Składniki na sos
- jogurt grecki
- łyżka stołowa majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, czosnek, szczypta cukru
 Sposób przygotowania
Na patelni na łyżce oleju i masła podsmażamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy 7-10 minut. Kiedy szpinak będzie miękki dodajemy pokrojoną w kostkę fetę i mieszamy, aż się rozpuści. Kilka kosteczek można zostawić do dekoracji. Całość doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby solą. Odstawiamy farsz do wystudzenia. 
Ciasto francuskie kroimy na równe kwadraty, na środek nakładamy łyżeczkę nadzienia, dodajemy kosteczkę fety i składamy sklejając ze sobą przeciwległe rogi. 
Sakiewki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym białkiem jaja i zapiekamy w piekarniku do złotego koloru około 15-20 minut w temperaturze 185°C.  
dodatkowo sos
 Jogurt grecki łączymy z majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i czosnkiem. Najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Oczywiście sakiewki można podać z ulubionym sosem – ziołowym, czosnkowym, pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz