Dzisiaj coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach,
przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym.
Brzmi nieźle ?
Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealny przepis dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości pysznym, ciastem.
Brzmi nieźle ?
Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealny przepis dla tych, którzy chcą zaskoczyć swoich gości pysznym, ciastem.
Składniki
✔1 litr mleka
✔5 łyżek mąki pszennej
✔5 łyżek mąki ziemniaczanej
✔4 łyżki cukru
✔40 dkg chałwy
✔2 żółtka
✔2 łyżeczki żelatyny
✔1/3 szklanki wrzącej wody
✔25 dkg masła
✔15 dkg dżemu z czarnej porzeczki
✔22 dkg herbatników
polewa
✔4 łyżki masła
✔4 łyżki cukru
✔4 łyżki mleka
✔4 łyżki kakao
✔5 łyżek mąki pszennej
✔5 łyżek mąki ziemniaczanej
✔4 łyżki cukru
✔40 dkg chałwy
✔2 żółtka
✔2 łyżeczki żelatyny
✔1/3 szklanki wrzącej wody
✔25 dkg masła
✔15 dkg dżemu z czarnej porzeczki
✔22 dkg herbatników
polewa
✔4 łyżki masła
✔4 łyżki cukru
✔4 łyżki mleka
✔4 łyżki kakao
Sposób przygotowania
1/2 l. mleka wlać do garnka, dodać cukier i pokruszoną chałwę. Mieszać, na małym ogniu aż do rozpuszczenia.W momencie wrzenia dodać drugą część mleka wymieszaną z obiema mąkami oraz żółtkami. Cały czas mieszać aż powstanie gęsty budyń. Od razu po ugotowaniu przykryć wierzch folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie,wlać do masy budyniowej i dokładnie razem połączyć. Blaszkę o wymiarach 26 cm / 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć warstwę herbatników, posmarować dżemem. Na to wyłożyć masę budyniową.Następnie kolejną porcję herbatników, docisnąć ręką i przełożyć do lodówki. Schłodzić 1 godzinę.
Masło, cukier i mleko rozpuścić w garnku, zdjąć z ognia. Wsypać kakao i dokładnie wymieszać.Polewą polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Masło, cukier i mleko rozpuścić w garnku, zdjąć z ognia. Wsypać kakao i dokładnie wymieszać.Polewą polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz