Warzywa
z dipem to świetny i łatwy pomysł na lekką, niskokaloryczną przekąskę.
Od dawna wiadomo , że surowe warzywa są smaczne i zdrowe i chrupanie
ich nie jest to zajęcie tylko dla królika, ponieważ można je jeść z
pysznymi dipami, czyli sosami do zamaczania. U mnie dziś z dipem
czosnkowym i pesto. Przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a co
najważniejsze do dipu można podać swoje ulubione, sezonowe warzywa. (U
mnie marchewka, papryka, ogórek, seler naciowy.) Aby były jeszcze
smaczniejsze i bardziej chrupiące należy je pokroić tuż przed podaniem,
aby nie zwiędły.
Składniki:
Dip:
100 g serka czosnkowego 150 g jogurtu naturalnego Zott1 łyżeczka posiekanego koperku lub szczypiorku1 ząbek czosnku1 łyżka majonezu1 łyżka zielonego pestosólpieprz
Serek
czosnkowy wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać
jogurt, majonez, pesto i posiekana zieleninę. Ewentualnie doprawić.
Warzywa umyć, obrać i pokroić w zgrabne paski. Umaczać warzywa w dipie i
chrupać do woli. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz