Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

Kaszę Jaglaną

Mega zdrowa kasza jaglana  ma szereg możliwości by wyczarować z niej dania słodkie i wytrawne.
 Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Wyróżnia się najwyższą zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi.
 Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.

1. KOTLECIKI
Z ugotowanej kaszy jaglanej wraz z dodatkami- cebula, warzywa z rosołu itp- połączonych z jajkiem można wyczarować pyszne kotleciki pieczone lub smażone.
2.FARSZ DO WARZYW
Jaglanka jest znakomitym nadzieniem do rożnych warzyw- cukinii, papryki, pomidorów. Można ją łączyć z dowolnymi składnikami i doprawiać jak się chce, a następnie zapiec ją i podawać na ciepło. to świetny pomysł na lekką kolację.
3.KULECZKI
idealne na imprezkę.
1/2 szkl. kaszy jaglanej ugotować w szklance wody. Dodać duże jajo, 50 g startego żółtego sera lub pleśniowego( można też dać garść szpinaku). Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać . Uformować kulki ( jak orzech włoski) . Piec w 180C 15 min do złotego koloru.
4. PLACUSZKI
1,5szkl ugotowanej kaszy+ 30 dag zmielonego twarogu+ owoce w wersji słodkiej lub +dodatki wytrawne np. cebula. Do tego wbić jajko i smażyć na oleju .
5. PASTA NA KANAPKI
Zmiksować ugotowaną kasze jaglaną z jajkiem na twardo, szczypiorkiem lub innymi ziołami. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słodką papryką.
6.BROWNIE
Masz ochotę na brownie? wystarczy zastąpić mąkę ugotowaną kaszą jaglaną. Takie ciasto będzie bardziej wilgotne i zwarte niż tradycyjne.
7. KREM Z CZEKOLADĄ
20 dag ugotowanej  kaszy jaglanej zblendować z 2 kopiastymi łyżkami kakao, 8 łyżkami miodu i ok 1/4 szkl. wody. Bardzo zdrowy krem czekoladowy już gotowy.
8. OMLET INACZEJ
1 szl. ugotowanej kaszy jaglanej wymieszać z 2 jajkami. Dodać posiekany szczypiorek i przyprawy. Usmażyć na oleju.
9." RAFAELLO"
1/2 szkl kaszy jaglanej opłukać zimną i wrzącą wodą i wsypać do garnka. Dodać szkl. mleka, gotować aż się wchłonie.Do gorącej masy dodać wiórki kokosowe ok 10 dag, łyżkę masła i 3 łyżki miodu. Wymieszać. Uformować kulki, obtoczyć w wiórkach. Schłodzić w lodówce.
10. ZAMIAST MUSLI
Do miseczki  wsypać ugotowaną kaszę jaglaną, dodać orzechy, rodzynki, pokrojone owoce lub co tylko chcesz. Zalać jogurtem naturalnym. ozdobić miętą i owocami.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz