Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

Marynaty do mięs

Mięso samo w sobie  jest średnio smaczne. Cały trik polega na tym by je dobrze doprawić, a najlepszym sposobem na to jest  jego zamarynowanie i leżakowanie.
Jak zamarynować mięso aby  było ono wyraziste, kruche, delikatne, soczyste, o znakomitym  i niepowtarzalnym smaku i aromacie?
Najlepszymi składnikami marynat  aby mięso było kruche są octy winne i musztardy, oraz zioła majeranek, tymianek, gorczyca, które ułatwiają trawienie mięsa. Aby marynata spełniała oczekiwania należy jej recepturę odpowiednio dobrać do gatunku mięsa.
Nie kupuj gotowych marynat pełnych glutaminianu sodu i barwników. Sama przygotujesz znacznie lepsze.

CIEKAWOSTKA
Amerykańscy badacze zamarynowali mięso w ciemnym piwie i zgrillowali. Okazało się , że  ciemne piwo o połowę zmniejszyło ilość substancji  przyczyniających się do rozwoju nowotworów powstających przy grillowaniu.

DO DROBIU
Marynata do drobiu I
Składniki
1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
seler naciowy
pół cebulki
spora marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
Ze składników przygotować marynatę i zanurzyć w niej kurczaka na minimum 12 godzin, wstawić do lodówki.
Następnie kurczaka osączyć i upiec.
Marynata jest bardzo aromatyczna dlatego warto zrobić z niej sos (  najpierw przecedzić ją  przez drobne sitko).
Marynata do drobiu II
½ szkl. octu jabłkowego ½ szkl soku z pomarańczy ½ szkl  soku z grejpfruta łyżeczka cynamonu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej łyżeczka cukru ½ łyżeczki soli 

Marynata do drobiu III
Składniki
2 łyżki miodu 1 ½  łyżki sosu sojowego sok i skórka z jednej limonki lub małej cytryny 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Wymieszać składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach albo też użyć jego mięsa do szaszłyków.
Marynata do drobiu IV
Składniki
½ szkl oliwy 1/2 szkl soku z cytryny 2 duże ząbki czosnku po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli
Sposób przygotowania
Skrzydełka umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek obrać, rozetrzeć z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać skrzydełka marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując zalewą.
Marynata do drobiu V
Innym pomysłem jest wykorzystanie szklanki jogurtu naturalnego, oraz przypraw. Najpierw nacieramy mięso dowolnymi przyprawami, np. Vegetą, pieprzem i papryką. Następnie zalewamy kurczaka jogurtem i odstawiamy go do lodówki na ok. dobę. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso, opłukujemy je i osuszamy, po czym jest już gotowe do pieczenia. Jogurt nadaje wspaniałego nieco kwaskowatego posmaku, co jest miłą odmianą od tradycyjnych przypraw.
Marynata miętowa ( do fileta z kurczaka)
Składniki:
¾ szkl soku z grejpfruta czerwonego
1 łyżeczka nasion żółtej gorczycy
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki liści mięty( posiekane)
szczypta słodkiej papryki mielonej
1 łyżka czerwonego pieprzu( suszony)
½ kg fileta z kurczaka
Sposób przygotowania:
Sok połączyć z sosem sojowym, papryką i miętą.
Ziarna pieprzu i gorczycy rozgnieść i dodać do reszty.
Połowę marynaty wlać  do szklanego naczynia, ułożyć w nim filety z kurczaka( umyte i osuszone) i polać reszta marynaty. Przykryć i odstawić na 5 godzin do lodówki. Odsączyć marynatę  i upiec mięso.
Marynata do karczku, szynki- ze zdjęcia
Składniki
1,5 kg karczku
2 łyżki soli(płaskie)
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w  naczyniu i natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos . Mięso po nakłuwać szpikulcem. Nasmarować  zrobionym sosem. Odstawić na 24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego  i piec 1,5 h w 200stopniach C.  15 minut przed końcem  zdjąć pokrywkę i zrumienić  mięsko.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz