Mięso
samo w sobie jest średnio smaczne. Cały trik polega na tym by je
dobrze doprawić, a najlepszym sposobem na to jest jego zamarynowanie i
leżakowanie.
Jak zamarynować mięso aby było ono wyraziste, kruche, delikatne, soczyste, o znakomitym i niepowtarzalnym smaku i aromacie?
Najlepszymi
składnikami marynat aby mięso było kruche są octy winne i musztardy,
oraz zioła majeranek, tymianek, gorczyca, które ułatwiają trawienie
mięsa. Aby marynata spełniała oczekiwania należy jej recepturę
odpowiednio dobrać do gatunku mięsa.
Nie kupuj gotowych marynat pełnych glutaminianu sodu i barwników. Sama przygotujesz znacznie lepsze.
CIEKAWOSTKA
Amerykańscy
badacze zamarynowali mięso w ciemnym piwie i zgrillowali. Okazało się ,
że ciemne piwo o połowę zmniejszyło ilość substancji przyczyniających
się do rozwoju nowotworów powstających przy grillowaniu.
DO DROBIU
Marynata do drobiu I
Składniki
1 szkl. wytrawnego czerwonego wina
seler naciowy
pół cebulki
spora marchewka
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
5 ziaren pieprzu
Sposób przygotowania
Ze składników przygotować marynatę i zanurzyć w niej kurczaka na minimum 12 godzin, wstawić do lodówki.
Następnie kurczaka osączyć i upiec.
Marynata jest bardzo aromatyczna dlatego warto zrobić z niej sos ( najpierw przecedzić ją przez drobne sitko).
Marynata do drobiu II
½ szkl. octu jabłkowego
½ szkl soku z pomarańczy
½ szkl soku z grejpfruta
łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli
Marynata do drobiu III
Składniki
2 łyżki miodu
1 ½ łyżki sosu sojowego
sok i skórka z jednej limonki lub małej cytryny
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania
Wymieszać
składniki marynaty, nasmarować nią kurczaka i tak zabejcowane mięso
wstawić na noc do lodówki. Kurczaka można piec w całości lub w kawałkach
albo też użyć jego mięsa do szaszłyków.
Marynata do drobiu IV
Składniki
½ szkl oliwy
1/2 szkl soku z cytryny
2 duże ząbki czosnku
po 2 łyżeczki: sproszkowanej ostrej papryki, świeżo zmielonego pieprzu i soli
Sposób przygotowania
Skrzydełka
umyć, osuszyć i ułożyć w płaskim naczyniu. Czosnek obrać, rozetrzeć
z solą i wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty. Zalać skrzydełka
marynatą, przykryć, wstawić do lodówki na 24 godziny. W tym czasie
kilkakrotnie przekładać. Po wyjęciu z marynaty skrzydełka piec na
grillu, przewracając od czasu do czasu i smarując zalewą.
Marynata do drobiu V
Innym pomysłem jest wykorzystanie szklanki jogurtu naturalnego, oraz
przypraw. Najpierw nacieramy mięso dowolnymi przyprawami, np. Vegetą,
pieprzem i papryką. Następnie zalewamy kurczaka jogurtem i odstawiamy go
do lodówki na ok. dobę. Po upływie tego czasu wyjmujemy mięso,
opłukujemy je i osuszamy, po czym jest już gotowe do pieczenia. Jogurt
nadaje wspaniałego nieco kwaskowatego posmaku, co jest miłą odmianą od
tradycyjnych przypraw.
Marynata miętowa ( do fileta z kurczaka)
Składniki:
¾ szkl soku z grejpfruta czerwonego
1 łyżeczka nasion żółtej gorczycy
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżki liści mięty( posiekane)
szczypta słodkiej papryki mielonej
1 łyżka czerwonego pieprzu( suszony)
½ kg fileta z kurczaka
Sposób przygotowania:
Sok połączyć z sosem sojowym, papryką i miętą.
Ziarna pieprzu i gorczycy rozgnieść i dodać do reszty.
Połowę
marynaty wlać do szklanego naczynia, ułożyć w nim filety z kurczaka(
umyte i osuszone) i polać reszta marynaty. Przykryć i odstawić na 5
godzin do lodówki. Odsączyć marynatę i upiec mięso. Marynata do karczku, szynki- ze zdjęcia
Składniki
1,5 kg karczku
2 łyżki soli(płaskie)
3 łyżki majeranku
4 ząbki czosnku( przeciśnięty przez praskę)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 kopiaste łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso
umyć , osuszyć. Wszystkie suche przyprawy wymieszać w naczyniu i
natrzeć nimi mięso+ czosnek. Z musztardy, majonezu i keczupu zrobić sos .
Mięso po nakłuwać szpikulcem. Nasmarować zrobionym sosem. Odstawić na
24 h do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec 1,5 h w
200stopniach C. 15 minut przed końcem zdjąć pokrywkę i zrumienić
mięsko.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz