Rzodkiewka ma bardzo mało kalorii, za to sporo ważnych dla organizmu witamin i minerałów.
Jest polecana przy odchudzaniu, trądziku, kuracji wzmacniającej włosy i paznokcie, zapobiega anemii
Rzodkiewka jest również naturalnym antybiotykiem.
Dostarcza sporo minerałów (głównie potasu, ale również wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, siarki, której zawdzięcza ostry smak, cynku, miedzi i fluoru)
oraz witamin – w tym kwasu askorbinowego i witamin z grupy B (zawiera ich więcej niż rzodkiew).
W rzodkiewce znajdziemy również błonnik (w 100 g jest go 2,5 g), kwas foliowy, retinol, prowitaminę A i niacynę.
1.Pasta z tuńczyka z rzodkiewkami
1 opakowanie serka wiejskiego
1 pęczek koperku- posiekany
2 pęczki rzodkiewek- w kostkę
Tuńczyk 1 puszka w sosie własnym
Ostra papryka ½ łyżeczki
Curry ½ łyżeczki
Pieprz czarny
Sól.
Serek
+ tuńczyk doprawić solą , pieprzem papryką i curry. Dodać 2 łyżki
koperku.- zblendować na gładko . Dodać rzodkiewki, wymieszać, udekorować
rzodkiewka i koperkiem
2. Kolorowa sałatka z kuskusem i rzodkiewką
1 szkl. kaszy kuskus
4 cienkie parówki drobiowe
pęczek rzodkiewek
2−3 małe twarde kiszone ogórki
por
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2−3 łyżki oliwy
mała kostka przyprawowa, czosnkowa albo ziołowa
sól, pieprz
Kuskus
wsypać do miski. Wkruszyć kostkę przyprawową, wymieszać. Zalać
wrzątkiem tak, aby woda sięgała 1 cm ponad kaszę. Przykryć i odstawić na
8−10 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i napęcznieje. Parówki obrać z
osłonek, pokroić na plasterki. Rzodkiewki umyć, oczyścić, pokroić na
plasterki razem z kiszonymi ogórkami. Por oczyścić z zewnętrznych liści,
przyciąć ciemnozielone końce liści i odciąć piętkę z
korzonkami.Przekroić wzdłuż na pół, dokładnie opłukać pod strumieniem
zimnej wody. Osączyć, poszatkować. Kuskus odkryć, rozdrobnić widelcem,
ostudzić.
Dodać parówki, rzodkiewki, ogórki oraz por. Posypać po smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Sałatkę wymieszać i odstawić pod przykryciem na 10 minut, aby nabrała smaku, posypać natką.
3. Koktajl rzodkiewkowy
1/2 szklanki kefiru
pęczek rzodkiewek
2 łyżki posiekanego koperku
ząbek czosnku
sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Rzodkiewki
oczyścić, pokroić i zmiksować z kefirem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Dodać koperek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i przelać
do 2 niskich kieliszków.
4. Kolorowe koreczki
kilka dużych winogron
15 dag sera pleśniowego
30 dag pieczonej piersi z indyka pokrojonej w kostkę
pomidor pokrojony w ćwiartki
10 czarnych oliwek
1/4 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę
2 przekrojone na pół truskawki
kawałek świeżego ogórka pokrojonego na kawałki
kilka rzodkiewek
Winogrona
opłukać, osuszyć, w każdym naciąć niewielką kieszonkę. Ser pleśniowy
pokroić na niewielkie, np. trójkątne, kawałki. Każde nadkrojone
winogrono nadziać kawałkiem sera.
Resztę składników – indyka, pomidora, oliwki, paprykę, truskawki, ogórek i rzodkiewki – nadziać w różnych konfiguracjach na wykałaczki.
5. Ogórkowe łódeczki
2 krótkie świeże ogórki
20 dag kremowego sera śmietankowego
1/2 pęczka rzodkiewek
mały ząbek czosnku
mały pęczek koperku
mały pęczek szczypiorku
2 łyżki pestek słonecznika
sól
świeżo zmielony pieprz
Ogórki
umyć, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć pestki. Rzodkiewki opłukać,
pokroić w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Koperek i szczypiorek
opłukać , posiekać (powinno być po 2 łyżki posiekanych ziół). Pestki
słonecznika uprażyć na suchej rozgrzanej patelni na rumiany kolor.
Serek
wymieszać z rzodkiewkami, obranym i rozgniecionym ząbkiem czosnku,
koperkiem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem. Nałożyć przygotowaną masę do wydrążonych połówek
ogórków. Każdą połówkę przeciąć na pół. Na koniec posypać uprażonym
słonecznikiem.
6. Domowe hamburgery
4 bułki z sezamem
20 dag mielonego mięsa drobiowego
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
1 cebula
4 plastry żółtego sera
4 liście sałaty
pomidor
kilka rzodkiewek
keczup
olej , sól, pieprz
Mięso wymieszać z jajkiem, tartą bułką, połową posiekanej cebuli, solą i pieprzem. Uformować 4 kotlety, usmażyć je na oleju. Każdą bułkę przekroić na połowę. Przełożyć sałatą, kotletem, sosem, serem i warzywami.
7. Zupa kalafiorowa z rzodkiewką
kalafior,
2 pęczki rzodkiewek,
4 ziemniaki,
2 marchewki,
2 łyżki masła,
250 ml gęstej śmietany,
pieprz i sól,
gałka muszkatołowa,
cytryna.
Do
wrzącego litra wody dodać łyżeczkę masła. Obrane marchewki pokroić
wzdłuż na ćwiartki. Przykryć. Gotować 40 minut. Podczas gotowania
uzupełniać wodę. Odcedzić wywar. Rzodkiewki wraz z liśćmi drobno
posiekać. Umyte i obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce. W garnku
rozgrzać resztę masła. Wsypać ziemniaki. Przyprawić. Dusić 5 minut.
Wsypać rzodkiewki. Ugotować kalafior i podzielić go na kawałki. Włożyć
do zupy. Zalać poprzednio przygotowanym wywarem. Gotować pół godziny.
Przyprawić. Zmiksować. Wymieszać ze śmietaną.
8. Pasta jajeczna z rzodkiewką
5 jajek
25 dag białego sera
1/2 czerwonej papryki
6 małych korniszonów
1/2 pęczka rzodkiewki
1/2 malutkiej cebulki czerwonej
2 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki śmietany 18 proc. tł.
łyżka majonezu
łyżeczka musztardy Dijon
sól
biały i czarny pieprz
ew. ostra mielona papryka
Jajka ugotować na twardo, posiekać. Wymieszać z połową pokrojonej w
kostkę papryki, szczypiorkiem, majonezem i musztardą. Doprawić solą oraz
białym pieprzem.
Ser utrzeć ze śmietaną i wymieszać z pozostałą pokrojoną papryką,
posiekaną cebulką, pokrojonymi w plasterki korniszonami, koperkiem i
pokrojonymi rzodkiewkami. Doprawić solą, czarnym pieprzem i ewentualnie
ostrą mieloną papryką. Podawać do pieczywa.
9.Chłodnik
2 pęczki młodych buraków z liśćmi
2 pęczki rzodkiewki
1 duży ogórek małosolny lub świeży
1 pęczek koperku
1 mały kubek (200 g) kefiru
1 duży kubek (370 g) jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
sok z cytryny do smaku
4 jajka ugotowane na twardo
Buraki
oczyścić i ugotować do miękkości. Przestudzić i zetrzeć na tarce.
Wrzucić z powrotem do wywaru razem z pokrojonymi liśćmi. Rzodkiewkę posiekać, ogórek zetrzeć na grubej tarce, koperek drobno pokroić. Dodać do buraków. Jogurt wymieszać z kefirem, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i cytryną. Schłodzić. Jajka obrać, pokroić na ćwiartki i podawać z chłodnikiem.
10. Babeczki z nowalijek
1 opakowanie Babeczek z ciasta kruchego do nadzień słonych i pikantnych
300 g sera twarogowego
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
1 rzodkiewka
posiekany koperek
posiekany szczypiorek
szczypta soli, pieprzu
kilka pomidorków koktajlowych
Twaróg
połączyć z jogurtem i wyrobić na jednolitą masę. Dodać drobno
pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek, posiekany koperek. Doprawić do smaku
solą i pieprzem. Kolorową masę włożyć do babeczek z ciasta kruchego. Aby nadać babeczkom wiosenną formę, udekorować je cząstkami pomidorków koktajlowych.
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz