Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

Twaróg

Składnikiem, dla którego powinniśmy regularnie spożywać twaróg jest bogactwo pełnowartościowego, łatwostrawnego i przyswajalnego białka. Twaróg jest bogatym źródłem aminokwasu lizyny,która sprzyja  koncentracji, eliminuje zmęczenie, zapobiega miażdżycy i rozwojowi nowotworów oraz korzystnie wpływa na układ nerwowy.
Tradycyjny twaróg zawiera wapń oraz fosfor.cynk oraz w mniejszych ilościach sód, jod, potas i magnez.
1.Do smarowania kanapek:
Z mielonego twarogu szybko można zrobić zdrową i smaczną pastę do kanapek. Wystarczy doprawić go tylko sola , pieprzem, mielona papryką. Można dodać posiekane suszone pomidory, wędlinę i gotowe.
2.Do pierogów :
Na ostro: do ruskich- z cebulką, solą, pieprzem, podsmażonym boczkiem
na słodko: doprawiony cukrem i cynamonem.
3. Jako farsz do muszli makaronowych:
Doprawiony ziołami lub szpinakiem
4. Twarożek na śniadanie:
Rozrobić odrobina jogurtu lub śmietany, dodać posiekane ulubione zioła(koperek, szczypiorek lub pietruszkę, paprykę, a może czosnek itp. Można tez zrobić słodką wersję z suszonymi owocami , miodem.
5. Naleśniki  z serem: 
 Na słodko( z cynamonem, miodem
na ostro( z ziołami, szpinakiem, czosnkiem) Nałożyć na naleśniki zwiń i podawać na ciepło lub zimno.
6. Błyskawiczny deser:
Wystarczy nałożyć twaróg do miseczki, polać miodem, syropem klonowym, lub dodać dżemu i gotowe. Można wzbogacić deser o migdały , orzechy, owoce.
7 .Kluski leniwe:
Z mielonym twarogiem można zrobić kluski leniwe i podać je z cukrem i zrumieniona bułeczką.
8.Ziemniaki nadziewane:
Ser doprawić solą ,pieprzem, ziołami, i śmietaną. Ziemniaki ugotować w mundurkach, każdego podzielić na 4 części ale nie do końca-by nie przeciąć skórki i faszerować. Takie ziemniaki są zdrowe i sycące, a przy tym nie wymagają wiele pracy.
9. Nadzienie do roladek:
Świetne nadzienie do warzyw np do grillowanej cukinii, wystarczy doprawić go solą, czosnkiem zmiażdżonym, koperkiem ,szczypiorkiem.
10.Lekkie babeczki:
Zamiast kremu lub budyniu, kruche spody do babeczek,można wypełnić zmielonym twarogiem doprawionym na słodko. Można też dodać do niego  owoce




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz