Strony

10 Pomysłów Na:

Warto wiedzieć

środa, 10 listopada 2021

ROZGRZEWAJĄCA GROCHÓWKA

Groch to roślina strączkowa, która  poza walorami smakowymi posiada cenne wartości odżywcze.
 To przede wszystkim znakomite źródło białka roślinnego, które szczególnie dobrze sprawdzi się w diecie wegetarian i wegan.  Błonnik wspomaga odchudzanie, działając oczyszczająco na jelita. Dodatkowo zawiera zdrowe tłuszcze oraz węglowodany.
 Ale była pyszna ... mniam bo o niej mowa ZUPA GROCHOWA - GROCHÓWKA

Na obiadek znakomita,
Smaczna, gęsta, no i syta.
Tu ziemniaczek , tam kiełbaska
I niejeden przy niej mlaska.
Gdy nadchodzi chłodny dzień
Wszystkie chmury wyrzuć w cień.
Zjedz GROCHÓWKĘ wyjątkową
Przebij nawet Gesslerową ;)
Hmmm. Takie rymy mnie natchnęły🤔
- nie bądźcie dla mnie za surowi
😉


Składniki
2,5 l wywaru mięsnego( najlepiej z kością wędzoną)
1 marchewka
1/2 pietruszki
3 ziemniaki
3 kiełbaski śląskie
30 dag grochu  łuskanego (zalałam wrzątkiem  i odstawiłam na 30 min do namoczenia)
15 dag boczku wędzonego
2 ząbki czosnku 
1/2 cebuli
3 liście laurowe
3 łyżki majeranku
3 ziela angielskie
pieprz
sól
 Sposób przygotowania
 Do wywaru wrzucić groch razem z wodą w której się moczył. Dodać marchewkę, pietruszkę , czosnek, cebulę i przyprawy, Gotować do miękkości. Wyjąć warzywa i większą część grochu  zmiksować blenderem. Dodać pokrojone w średnią  kostkę ziemniaki- ugotować. W międzyczasie boczek i kiełbaskę pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni, dodać do zupy. Dołożyć marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Doprawić do smaku. Posypać majerankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz