Naleśniki to chyba jedno
z najprostszych i najszybszych do wykonania posiłków. Aby nie były zbyt
suche, gumowate i niesmaczne należy ograniczyć nadmiar mąki a woda gazowana
nada im lekkości i sprężystości. Wystarczy dodać ulubiony farsz i obiad,
przekąska gotowa.
Ten sam
przepis bez dodatku cukrów można wykorzystać do wytrawnych naleśników.
Składniki
2 jajka
1,5 szkl. mleka
1,5 szkl .mąki
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju
½ szkl. wody gazowanej ( może być zwykła)
odrobina soli
kilka kropli barwnika spożywczego
zielonego lub zmieszać niebieski z żółtym barwnik.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać mikserem lub
rózgą, jeśli będzie zbyt gęste dodać odrobinkę wody. Na rozgrzaną patelnie dać
odrobinkę oleju i smażyć na” złoty” kolor z obu stron. Podawać z dżemem, serem na słodko,
nutellą, syropem klonowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz