Ziemniaki zawierają witaminy A, E, B1 , B2 , B3 i B6 , sporo wit.
C. oraz spore ilości
obniżającego ciśnienie krwi potasu, wzmacniający kości wapń oraz
działający korzystnie na układ nerwowy magnez, a także fosfor,
żelazo, cynk, miedź i mangan. Ziemniaki są też źródłem cennego białka
roślinnego.
Marchew ma imponujące wartości odżywcze . Leczy, odmładza, upiększa, a nawet… uszczęśliwia. To główne źródło witaminy A, zawiera witaminę E, C, K, większość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź.
Marchew ma imponujące wartości odżywcze . Leczy, odmładza, upiększa, a nawet… uszczęśliwia. To główne źródło witaminy A, zawiera witaminę E, C, K, większość witamin z grupy B oraz kwas foliowy, a także żelazo, wapń i miedź.
Placki
ziemniaczane– prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu.
Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli, oraz jajka.
Składniki
50 dkg ziemniaków
2 marchewki średnie
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
2 marchewki średnie
2 jajka
1 cebula
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
olej do smażenia
sposób przygotowania
Ziemniaki ,marchew i cebulę- obrać, dodać
jajka i zmiksować w mikserze do koktajlu. lub zetrzeć na tarce. Dodać mąkę,
przyprawy i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placuszki ( ja
dawałam 3 łyżki na jednego placka) . Smażyć na złoty kolor z obu stron
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz