Faworki, chrust, chruściki, także kreple, polskie i
litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, w
kształcie złożonej kokardki, smażone i posypywane cukrem pudrem. Konkurują z
pączkami o popularność. Dobre faworki powinny być jak chrust – powinny być złote, lekkie
i kruszyć się podczas jedzenia.
Składniki
25 dkg mąki
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżka masła
5 żółtek
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka spirytusu
Tłuszcz do smażenia ( olej, smalec, )
Sposób przygotowania:
Z mąki, żółtek, śmietany,
posiekanego masła, cukru i spirytusu zagnieść twarde ciasto. Wstawić do
lodówki na godzinę. Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać paski
długości ok. 10 cm. Środek nacinać wzdłuż na 2-3 cm. Przez szparę przewlec
jeden koniec paska, uformować ciastko. Faworki wkładać do wrzącego tłuszczu i
smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć, posypać cukrem, pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz